Výstavisko v Brne chce obnoviť prerušenú sezónu koncom leta

Autor Jaroslav Bílek jún 2020 -
Jiří Kuliš Jiří Kuliš Veletrhy Brno

Medzinárodný strojársky veľtrh chceme uskutočniť a dúfame, že bude s podávaním rúk, hovorí v rozhovore Jiří Kuliš, generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno.

Čo vám spôsobil koronavírus?

Vo firme nikto neochorel, ale firemné zdravie bolo vírusom ťažko napadnuté. Najskôr koncom februára v našej nemeckej pobočke v Düsseldorfe, následne u nás.

Nie sme v tom sami. Celý veľtrhový svet od Číny cez Európu po USA bol pandémiou úplne utlmený. Je narušený európsky zabehnutý kalendár veľtrhov, ktorý prinesie určite veľa zmien, vrátane nášho kalendára. Verím, že vystavovatelia berú situáciu ako mimoriadnu, že si nepovedia: tak, veľtrh nebol a nabudúce ho nepotrebujeme. Oni ho budú potrebovať aj ďalej.

Ako sa vás dotkli prijaté opatrenia?

Epidémia je pod kontrolou a čísla sú povzbudivé. Na druhej strane, utrpela ekonomika vrátane nás. Veľtrhy boli zakázané spolu s hromadnými akciami ako festivaly, koncerty, športové stretnutia.

My namietame, že veľtrhy sa správajú ako shopping centrá a žiadame o vyňatie veľtrhov z nedefinovanej kategórie hromadných akcií. Veľtrhy sú predovšetkým B2B platformou, kde sa stretávajú obchodníci, nie masovo široká verejnosť.

Ale niektoré veľtrhy majú vysokú návštevnosť.

U nás majú návštevnosť v niektorých prípadoch 50- až 100-tisíc osôb, ale v priebehu niekoľkých dní. Návštevnosť je rozložená aj počas dňa, a to na rozsiahlej ploche výstaviska v Brne. To je náš hlavný argument. To nie je štadión, kde je naraz 20-tisíc ľudí. Veľtrhové správy majú skúsenosť, ako regulovať pohyb ľudí.

Nevidím dôvod, prečo by mali vlády veľtrhy zakazovať, keď budú otvorené nákupné centrá. Bolo by to diskriminačné.

bvv vystaviste 03

Ako chcete využiť uvoľňovanie opatrení?

Letné masové festivaly boli zakázané, ale počíta sa s otvorením nákupných centier. My plánujeme začať prerušenú sezónu koncom augusta veľtrhom Styl / Kabo. My nie sme festival, ale veľtrh, ktorý je logisticky rovnaký ako hobby market či supermarket. Veľtrh je vlastne B2B supermarket. Hovoríme vláde, že nás musí tiež otvoriť.

Aký vplyv má na vás situácia v zahraničí?

Najväčšou prekážkou sú uzavreté národné hranice v Schengenskom priestore. Do Európy nemožno cestovať z iných krajín. Je narušené voľné cestovanie. To je obrovský problém pre veľtrhy, najmä tie, ktoré sú skutočne medzinárodné.

Napríklad na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne sa zúčastňuje polovica vystavovateľov a pätina návštevníkov zo zahraničia. Dôležití sú vystavovatelia z Nemecka, Talianska, Rakúska, Slovenska, Švajčiarska. Zahraniční vystavovatelia tiež očakávajú zahraničných návštevníkov zo susedných krajín. Musí dôjsť k uvoľneniu cestovania, inak nemôže medzinárodný veľtrh fungovať.

Ako reagujú podobné organizácie v zahraničí, vaši konkurenti?

Prebieha masové prekladanie termínov veľtrhov v celej Európe. Zahusťuje sa kalendár na jeseň 2020 a na jar 2021. V rovnakom čase bude veľa veľtrhov. Budeme si časovo zbytočne konkurovať. Paradoxne to môže posilniť regionálne veľtrhy.

Zrušenie ktorých veľtrhov vás ťaží?

Jarné mesiace marec, apríl predstavujú špičku aktivít výstaviska. Bolestivé bolo zrušenie Techagra, tretieho najväčšieho veľtrhu poľnohospodárskej techniky v Európe, ako aj hosťujúceho elektrotechnického veľtrhu Amper a veľtrhu potravín a potravinárskych technológií SALIMA. Vinári sa tešili na svetovú výstavu vín s účasťou tisícov odborníkov z celého sveta.

S rezortnými zväzmi sme sa dohodli na presunutí Techagra na apríl 2021 a pre Salimu sme našli náhradný termín v novembri. Zdá sa, že tento termín je pre Salimu dokonca vhodnejší.

Vlajkovou loďou BVV je Medzinárodný strojársky veľtrh. Ako vyzerá jeho príprava?

Ešte v polovici marca bol záujem relatívne najväčší za posledné roky. Teraz všetci vyčkávajú. My aj vystavovatelia sme v neistote a potrebujeme svetielko na konci tunela a dôveru. Predlžovali sme termín na podanie prihlášok.

Niektorí zahraniční vystavovatelia stále váhajú a kladú si otázku, či sem budú môcť prísť. Intervenujeme u českej vlády, aby existoval osobitný režim pre služobné cesty vrátane ciest na veľtrhy.

Aká je vaša vízia tohtoročného MSV?

Ako optimista by som videl tohtoročný MSV ako platformu pre reštart narušenej ekonomiky a priemyslu. Hlavná vízia MSV pre mňa je, že bude bez rúšok a že si budeme opäť podávať ruky.

Udrží sa podľa vás význam budovania priamych osobných väzieb alebo sa výrazne posilní konkurencieschopnosť digitálnych platforiem?

Súčasná doba mi po mnohých stránkach veľmi pripomína obdobie po útoku na World Trade Center v New Yorku, ktoré som prežil v Amerike. Aj vtedy sa hovorilo o nástupe virtuálnych veľtrhov na internete, videokonferenciách a konci veľtrhov. Nestalo sa.

Digitálne konferencie, s ktorými sa teraz roztrhlo vrece, sú len takou náhradou. Ľudia navyše na tých monitoroch príliš dobre nevyzerajú, čo platí hlavne o mne osobne, takže sa videokonferenciám vyhýbam. Vo všetkých rozhovoroch s firemnými šéfmi sa objavuje, že im chýba osobný kontakt s obchodnými partnermi či zamestnancami.

Čo aktuálne robia vaši zamestnanci?

V Česku sa vžíva termín „nezamestnanci“, teda ľudia na štátnej pomoci formou Kurzarbeit. Vedenie a časť stredného manažmentu rieši každodenné krízové opatrenia. Tímy, ktoré pripravujú MSV a ďalšie akcie vrátane roku 2021, pracujú na home office. Mám pocit, že ich to väčšinou ani veľmi nebaví a radi by sa už do kancelárií vrátili.

Home office a Skype nie sú riešenie. Na dôležité rozhodnutia je potrebná živá diskusia a kolektívny rozum.

Máte prisľúbenú nejakú pomoc od štátu?

Obávam sa, že sa úplne zabudlo, že my sme boli tí prví postihnutí, a to stopercentne. Riešia sa hlavne pohostinstvá, cestovný ruch. Ale hotely a ďalší sú závislí od veľtrhov všeobecne. Ak trpíme my, trpia aj oni.

Využijeme všetky možné daňové úľavy, podpory alebo kompenzácie zo strany štátu. To všetko nás však nevytrhne. Potrebujeme čo najskôr uvoľnenie našej činnosti a cezhraničného cestovania.

 

Pripravil: Jaroslav Bílek, Veletrhy Brno, a. s.

 

Ďalšie články k téme:

Slovensko na MSV: tradiční účastníci, startupy aj firmy z regiónov

Babiš, Pellegrini a Žiga na veľtrhu v Brne zdôraznili výnimočné česko-slovenské väzby

Šesťdesiaty Medzinárodný strojársky veľtrh s rekordnou účasťou

bvv vystaviste 05

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo