Počítačové hry na vojnu nemajú dezertérov. Febiofest ocenil film pacifisticko-marxistických kritikov reality

Autor TS / JF marec 2022 -
Počítačové hry na vojnu nemajú dezertérov. Febiofest ocenil film pacifisticko-marxistických kritikov reality Total Refusal

Hlavnú cenu bratislavského filmového festivalu získal krátky CGI film Ako zmiznúť od rakúskeho umeleckého zoskupenia Total Refusal.

Medzinárodný filmový festival Febiofest, ktorý sa po dvoch pandemických rokoch vrátil do kinosál, divákom ponúkol 7 tradičných sekcií a jednu špeciálnu venovanú Ukrajine.

Pravidelne býva jeho súčasťou súťažná sekcia V strede Európy. V rámci nej organizátori presunuli výber krátkych filmov z rokov 2020 – 2021 na tento ročník 2022. O oceneniach pre krátke filmy tento rok rozhodli Daniel Vadocký z produkčnej spoločnosti Negativ, programová manažérka MFDF Ji.hlava Adriana Belešová a riaditeľ Pragueshorts Film Festivalu Karel Spěšný.

Hlavnú cenu spojenú s finančnou dotáciou 3 000 € získala rakúska snímka Ako zmiznúť umeleckého zoskupenia Total Refusal, ktoré tvoria autori Robin Klengel, Leonhard Müllner a Michael Stumpf.

Jednohlasne sme sa rozhodli oceniť tento výnimočný film, ktorý kreatívnym spôsobom s osobitým humorom hľadá nové spôsoby práce s audiovizuálnym obsahom,“ uviedla porota v zdôvodnení ocenenia.

„Hravo a objavne pracuje s konceptom a estetikou počítačových hier, v ktorých nachádza paralely so spoločenskou konvenciou. Všadeprítomný filozofický podtext vychádza z podstaty historického poznania a zažitých spoločenských noriem. Modifikovaná Shakespearovská dilema o možnosti či nemožnosti úniku je ponechaná na svedomí každého diváka,“ uvádza ďalej.

Film vznikol ešte v roku 2020. Jeho spolutvorca Robin Klengel pri preberaní ceny priznal, že vtedy nečakali, že snímka, ktorá nekonvenčným spôsobom na pozadí vojnovej hry spracúva históriu dezertérov, získa úplne iný význam v spojení so súčasnou situáciou na Ukrajine.

Ďalšie ocenenie si odniesol krátky český film Červené topánky Anny Podskalskej. „Zvláštne uznanie sme sa rozhodli udeliť za výnimočné a originálne spracovanie špecifickej časti ľudovej kultúry, ktoré v kombinácii animačnej techniky kreslenia na skle s využitím folklórnych hudobných motívov vytvára drásajúci, miestami desivý príbeh o neutíchajúcej vôli človeka zapáčiť sa a byť obdivovaný a cenu, ktorú za to musí zaplatiť.“

Počas večera boli vyhlásené aj ocenenia

V rámci série Bratislava Industry Days udelili ocenenia Best Pitch Award a Cineuropa Work in Progress Award. Za pripravované filmové projekty. Získali ich projekt Pokiaľ ja žijem režiséra Romana Ďuriša a pripravovaný celovečerný film Milovník, nie bojovník režisérky Martiny Buchelovej.

K pozoruhodným nesúťažným filmom uvedeným na Febiofeste patril napríklad najnovší film Jana P. Matuszynskeho Nezanechať stopy o jednej z politických káuz komunistického režimu, ktorým otvorili program festivalu. Ďalším bola česko-slovenská koprodukčná snímka Kryštof Zdeňka Jiráského.

„Považujem za veľký úspech, že po dvoch rokoch sme mali možnosť festival zorganizovať. Skvelé je aj to, že festivalový tím reagoval na udalosti a zostavil blok venovaný Ukrajine. Najviac si prajem, aby sa ten ďalší, už 30. ročník, Febiofestu budúci rok mohol konečne rozbehnúť naplno ako kedysi – v nepandemickej, nevojnovej situácii, so všetkým čo k nemu patrí,“ povedal prezident festivalu Peter Dubecký.

TS / JF

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo