VIDEO: Slováci zálohujú vyše roka, pozrite sa, ako to vyzerá. V počte zozbieraných fliaš môžeme ísť príkladom

Autor TS marec 2023 -

Rok 2022 na Slovensko priniesol novinku v podobe zálohového systému. Na zálohovanie si Slováci veľmi rýchlo zvykli, za posledný rok totiž zálohovali viac ako 820 miliónov zakúpených plastových fliaš a plechoviek.

Zálohový systém pre plastové fľaše a plechovky začalo Slovensko využívať ako prvá z krajín strednej a východnej Európy, predbehli sme aj Českú republiku, Rakúsko či Maďarsko.

Zavedenie zálohovania vychádzalo zo smernice Európskej únie o jednorazových plastoch, na čo Slováci zareagovali veľmi rýchlo. Zákon bol schválený v septembri 2019 a od schválenia zakladajúcich dokumentov a začiatku činnosti Správcu zálohového systému do spustenia systému ubehlo len 10 mesiacov.

Slovákom záleží na ekológii a udržateľnosti

Napriek pomerne krátkemu času na realizáciu sa zálohomaty stali súčasťou každodenného života a pri zavádzaní systému všetky zainteresované strany naplno spolupracovali.

Pozitívne k tomuto ekologickému riešeniu pristúpili jednak prevádzkovatelia predajní potravín, ale aj všetci nakupujúci Slováci.

Slovenskí spotrebitelia svoj zodpovedný prístup prejavili dokonca v omnoho väčšej miere, ako sa predpokladalo. Kým predbežný plán rátal s tým, že Slováci v prvom roku dosiahnu 60-percentnú návratnosť zo všetkých zakúpených plastových fliaš a plechoviek, realita bola o viac ako 10 % vyššia.

V praxi to znamená, že za minulý rok sa vrátilo viac ako 820 miliónov plastových fliaš a plechoviek, ktoré budú využité na opätovnú výrobu nápojových obalov. Takýmto spôsobom sa vyhneme tomu, aby plasty skončili na skládkach alebo znečisťovali prírodu.

Za úspechom stojí rýchly a efektívny proces

O tom, ako celý proces zálohovania a recyklovania fliaš prebiehal, sa môžete dozvedieť viac vo VIDEU. Môžete v ňom nazrieť aj dovnútra zálohomatov a „za oponu“ príprav, vďaka ktorým mohlo spustenie zálohového systému prebehnúť hladko.

Veľa ľudí k zálohovaniu motivuje záloh vo výške 0,15 €, ale k tomu sa pridáva aj povedomie o pozitívnom vplyve na životné prostredie. Spotrebitelia oceňujú aj hladký priebeh vrátenia prázdnych PET fliaš a plechoviek, ktorý prinášajú zálohomaty.

Vo videu si môžete vypočuť názory predstaviteľov Správcu zálohového systému, obchodného reťazca a dodávateľa zálohomatov – spoločnosti Tomra, rovnako ako vzorky samotných spotrebiteľov.

TS

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo