Penta oživí zabudnutý kút za bratislavským Lidom kancelársko-obytným komplexom Southbank

Autor TS apríl 2023 -

Víťazom architektonicko-urbanistickej súťaže na ambiciózny projekt s vyše tisíc bytmi a verejným priestorom sa stalo konzorcium nórskeho ateliéru Snøhetta a britského Studia Egret West v spolupráci s lokálnym ateliérom Gro architekti.

Cieľom súťaže bolo nájsť budúce riešenie a architektonicko-urbanistickú koncepciu územia pri južnom brehu Dunaja, v lokalite medzi bratislavským Starým mostom, Mostom Apollo a Prístavným mostom.

Vzhľadom na polohu je lokalita jedným z najhodnotnejších stavebných pozemkov vhodných na zástavbu v hlavnom meste. Je to vďaka blízkosti ako historického centra mesta, tak aj nového centra mesta v zóne Eurovea a tiež polohe blízko Dunaja a dôležitých komunikácií.

Rešpekt k prírode

Odborná porota pozitívne ohodnotila predovšetkým navrhovaný princíp kontinuálnej mestskej krajiny, ktorá vhodne nadväzuje na prírodný element okolia v blízkosti toku Dunaja a lužného lesa.

Víťazný návrh veľmi dobre pracuje s verejnými priestormi, keď v bezprostrednom okolí riešeného pozemku počíta s veľkým centrálnym parkom a športovo-rekreačnou zónou pri Dunaji.

Návrh v teréne a umožňuje vznik ďalších ťažiskových bodov územia vo forme tzv. „bowls“ – mís – s rôznymi funkciami a charakterom.

Architekti taktiež navrhli „fázu nula“, ktorá by aktivovala územie ešte pred tým, ako sa začne výstavba projektu. Nachádzať sa bude pod blízkym mostom Apollo a slúžiť by mala ako verejný priestor pre kultúrno-spoločenské akcie a pre komunitné stretávanie.

Schvaľovanie a výstavba

Projekt prinesie do územia viac ako 1 000 bytov a viac ako 85 000 m2 prenajímateľnej plochy kancelárskych a obchodných priestorov.

Termín začiatku výstavby bude závisieť od povoľovacieho procesu a bude sa odvíjať od niekoľko rokov prebiehajúcej zmeny územného plánu, ktorú obstaráva Magistrát hlavného mesta Bratislava. Po schválení zmeny územného plánu by výstavba mohla začať v priebehu 1,5 – 2 rokov.

Projekt bude rozdelený do viacerých etáp, pričom celý rozsah realizácie počíta s časovým harmonogramom približne na desať rokov.

Kvalitný verejný priestor so zeleňou

„Som veľmi rád, že súťaž na toto územie prilákala jednak medzinárodný talent na strane súťažiacich, avšak aj na strane poroty, ktorá mala naozaj vysokú profesionálnu úroveň. Odborná porota vybrala špičkový návrh, o ktorom som presvedčený, že posunie úroveň architektúry a realitného developmentu v Bratislave opäť dopredu a prinesie kvalitný verejný priestor pre všetkých obyvateľov,“ povedal Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko.

Prístup k urbanizmu a verejným priestorom vysvetľuje David West, zakladateľ a riaditeľ Studio Egret West: „Náš návrh je inšpirovaný prírodným prostredím, ktoré sa nachádza popri rieke Dunaj. Zamýšľali sme sa, či dokážeme navrhnúť také miesto, ako keby ho vytvorila sama príroda. Verejný priestor sa tak bude rozprestierať na viacerých úrovniach, ktoré budú navzájom prepojené promenádou. Tá sa stane priestorom pre komunitné stretávanie a hlavným bodom záujmu verejnosti.“

„Už pri našej prvej návšteve Bratislavy bolo zjavné, že príroda je kľúčovým aspektom tejto lokality. Tzv. bowls preto v návrhu pracujú aj s existujúcimi dospelými stromami a ďalšou zeleňou a zároveň vytvárajú trvalo udržateľný systém odvodnenia. Voda sa tak stáva hlavnou zložkou tvorby krajinnej architektúry,“ dodáva Patrick Lüth, výkonný riaditeľ ateliéru Snøhetta.

Referencie víťazov

Do prvého kola súťaže o Southbank, ktorú spustili v auguste 2022, sa prihlásilo 52 kolektívov z celého sveta. Rozsahom a kvalitou zúčastnených architektov ide o unikát, ktorý sa v našich podmienkach ešte v podobnej mierke nerealizoval.

Z 52 návrhov postúpilo do druhého kola šesť prác svetoznámych architektonických zoskupení, ktoré následne svoje návrhy rozpracovali do detailnej podoby.

Víťazné ateliéry realizovali oceňované projekty po celom svete. Medzi najznámejšie projekty ateliéru Snøhetta patria budova opery a baletu v Osle, budova francúzskeho denníka Le Monde či prírodný pavilón na pozorovanie sobov v Nórsku. Ateliér vyniká citlivou prácou s prírodným kontextom.

Londýnske Studio Egret West je známe predovšetkým vďaka mestským projektom vo Veľkej Británii, pri ktorých kladie dôraz na tvorbu vitálnych verejných priestorov.

Ateliér Snøhetta je známy najmä svojimi projektami:

Ateliér Studio Egret West realizoval projekty:

TS

Southbank 5

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo