Čo chcú IT-čkári od firiem: lepší plat, voľnosť a dobrého šéfa

Autor TS jún 2023 -
Čo chcú IT-čkári od firiem: lepší plat, voľnosť a dobrého šéfa Pixabay

Po minulých ročníkoch ankety sa zdá, že IT firmy vedia zaujať IT-čkárov a IT-čkárky len vysokým platom. Či je toto tvrdenie stále aktuálne, sa pozrieme v tretej časti vyhodnotenia ankety.

Plat alebo odmena za prácu by mala umožniť splniť základné potreby či slúžiť ako nástroj na motiváciu zamestnancov k lepším výkonom. Aj tento rok sa medzi IT-čkármi zaradil na prvé miesto medzi motivátormi. 

Avšak je potrebné povedať, že plat nie je jediným faktorom motivácie v práci. Dobrý nadriadený sa po minuloročnom prepade na piate miesto motivátorov, tento rok zaradil hneď za atraktívny plat. 

Rešpekt a konštruktívny prístup k problémom a skúsený nadriadený manažér skôr líder v pravom slova zmysle,“ odpovedá o motivácií v práci IT projektový manažér z Bratislavy.

V tesnom závese sú ďalšími motivátormi dobrý kolektív, zaujímavá náplň práce / projekt a možnosť technického vzdelávania.

Namiesto kupónov a zliav chceme viac sick days a lepší hardvér

Medzi benefitmi to na prvých dvoch priečkach zostáva nezmenené. Vyhráva časová flexibilita a 13. plat. Tretie miesto už nepatrí home officu, ktorý sa už stal samozrejmosťou, ale „sick days“ navyše.

Priemerná mzda v IT každým rokom rastie, preto sa netreba čudovať, že väčšinu tradičných HR benefitov si IT-čkári zaobstarajú sami.

„Všetky benefity by som zrušil, a nech sa ušetrené peniaze dajú zamestnancom. Oni nech sa rozhodnú, na čo ich minú,“ povedal Java developer z Bratislavy.

top benefity v IT

Najmenej obľúbené benefity medzi IT-čkármi sú možnosť mať na pracovisku domáce zviera, voľne použiteľné kupóny (kafetéria / flexipasy) a dobrovoľnícke dni preplatené zamestnávateľom.

Demotivátorom je nevhodný manažment projektu

Prvé dva demotivátory sa za posledné 3 roky nemenia. Najviac IT-čkárov demotivuje nevhodný spôsob riadenia projektu (68 %) a platová stagnácia (66 %). Prvú trojicu uzatvára nevhodný spôsob riadenia tímu (63 %). 

„Nemožnosť kariérne a platovo rásť, to je najhoršie,“ odpovedal IT architekt z Banskej Bystrice.

Výsledky potvrdzujú aj mnohé z odpovedí, napríklad React developer z Bratislavy dopĺňa : „(Demotivuje ma) nekompetentná riaditeľka, zbytočná robota, kedy sa niečo robí a zahodí, lebo to nie je potrebné, odloženie projektu/projektov a po polroku sa vrátenie k nemu…“

Medzi ďalšie demotivátory patrila odborná stagnácia, ktorá vadí 56 % IT-čkárov. 

IT-čkárov tiež frustrujú:

  • šibeničné termíny (53%), 
  • dlhé dochádzanie do práce (46%) a 
  • konflikty na pracovisku (44%).

IT-čkári menia prácu kvôli zlým šéfom a peniazom

„Zlé manažovanie šéfom, sľubovanie zvýšenia platu po dobu 3 rokov bez zmeny,“ odpovedal IT developer z Bratislavy na otázku, prečo odišiel z predchádzajúcej práce. 

Presne tak by sa dali vysvetliť 2 najčastejšie odchody z práce: nevyhovujúci štýl manažmentu (44 %), platová stagnácia (37 %). Top trojku dôvodov na odchod uzatvára zaujímavá ponuka od nového zamestnávateľa (30 %). 

„Časom pribudlo mnoho nových povinností, pričom žiadne neubudli a plat stagnoval. Zmeny v tíme a v pracovných postupoch boli nevhodné, nezmyselné a demotivujúce až frustrujúce,“ prezradil IT tester.

Pri novej pracovnej ponuke zaváži plat a náplň práce

Keď už príde na výber novej práce, medzi IT-čkármi najviac zaváži plat (93 %). Tesne za ním o novom zamestnávateľovi rozhoduje náplň práce (91 %) a flexibilný pracovný čas (87 %).

Pre IT Developera z Košíc je pri zmene dôležitá „platová transparentnosť, kultúra orientovaná na wellbeing“.

Možnosť niečo sa naučiť a vzdelávať sa zaváži u 81 % ITčkárov. IT manažér z Bratislavy v ankete odpovedal: „Najmä perspektívu rastu, plat a zmysluplnosť činnosti, ktorú budem vykonávať.“

Najskôr známy a profesia, potom vlastná iniciatíva

Nájsť IT-čkára do tímu býva často veľká výzva pre HR recruiterov. IT-čkári si najčastejšie (26 %) našli prácu cez známeho (bývalý šéf,  kolega, kamarát). Druhou možnosťou je pracovný portál Profesia, cez ktorú si prácu našlo 22 % IT-čkárov.  Ak zlyhajú prvé dve možnosti, IT-čkári volia vlastnú iniciatívu (20 %). 

V komentároch sa od IT developera objavilo: „Na Slack channel som postol, že si hľadám job. Hneď sa mi ozvalo asi 8 – 10 ľudí. Mal som 5 interviews a potom som si vybral, čo sa mi páčilo najviac.“

LinkedIn (13 %) a recruiterov (19 %) volia IT-čkári hneď po prvých možnostiach. IT developer potvrdil, že ide o pomerne jednoduchý spôsob, ako si nájsť prácu a mať prehľad o aktuálnych pracovných príležitostiach. „Napísal som niekoľkým HR ľuďom na LinkedIn, že som mimo projektu, oni mi napísali dostupné projekty, tak sa dohodlo niekoľko pohovorov a jedno z toho vyšlo.“

O ankete

Na piatom ročníku prieskumu „Čo chcú IT-čkári“, organizovaného spoločnosťou Mentor Partners, zakladateľom portálu robime.it, sa zúčastnilo 678 ľudí pracujúcich v IT. Prieskum sa realizoval počas novembra a decembra 2022 na sociálnych sieťach portálu robime.it a jeho partnerov.

Cieľom ankety je zistiť a prezentovať potreby IT odborníkov v zamestnaní a poradiť firmám, ako IT-čkárov prilákať a udržať si ich, ale zároveň nepriamo vytvoriť ľuďom z IT lepšie pracovné podmienky.

Medzi respondentmi boli najčastejšími profesiami: IT developer (38 %), IT tester (7 %), IT manažér (7 %), IT architekt (6 %), IT konzultant (5 %), IT projektový manažér (5 %) a iné – napr. viacero rolí v jednej, riaditeľské a líderské pozície či IT vyučujúci atp. (8 %).

Geograficky anketa zachytila ľudí vo všetkých krajoch Slovenska (BA kraj 45 %, KE kraj 13 %, ZA kraj 10 %, PO, TT, NR a TN kraj po 6 %, BB kraj 2 % ) a aj IT-čkárov v Českej republike (4 %) a ďalších krajinách (2 %).

Anketu vyplnilo 18 % žien a 82 % mužov. Z hľadiska veku 82 % opýtaných malo medzi 25 a 45 rokov. Vzdelanostne 79 % malo absolvovaný minimálne 1. stupeň vysokoškolského štúdia.

TS

Pozrite si aj predchádzajúce výsledky ankety:

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo