Zábery na hokej z nemožného uhla. Kameru Axis zamrazili do ľadovej plochy

Autor Marek Pavlica, Juraj Redeky január 2024 -

Na experiment a test odolnosti použil výrobca diskrétnu modulárnu kameru, aká sa používa vo vozidlách, v bankomatoch či iných stiesnených priestoroch.

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications pôsobiaca v oblasti sieťového videa v novom experimente predviedla, ako zvládne jej kamera umiestnenie dovnútra hokejovej ľadovej plochy. Vďaka tomu urobila originálne zábery.

Doteraz chýbajúci uhol pohľadu

„Hokejový zápas pokrývajú kamery zo všetkých uhlov – okrem jedného. Tento experiment vznikol preto, lebo sme chceli rozšíriť všeobecnú predstavu o tom, čo naše kamery a systémy dokážu. Ide nám o posúvanie hraníc a robíme to inovatívnym spôsobom,“ vysvetľuje Carl-Axel Alm, koncepčný inžinier spoločnosti Axis Communications.

Axis engineers film ice hockey match

Experiment vykonali inžinieri spoločnosti Axis v spolupráci s filmovým štábom a hokejistami. Výsledkom sú zábery, ktoré posúvajú hranice tradičných technológií bezpečnostných kamier.

Diskrétna modulárna kamera, akú obvykle vídame v bankomatoch, na palubách vozidiel a v iných stiesnených priestoroch, kam sa vmestí vďaka svojim miniatúrnym rozmerom, bola zamrazená do ľadu. Ponúkla tak nový uhol pohľadu na dianie odohrávajúce na ľadovej ploche.

Senzor s rybím okom

Neobvyklý pohľad na hokej zabezpečila modulárna zostava postavená zo snímača Axis F2135-RE s objektívom typu rybie oko. Zamrazili ho v ľade spolu s káblom a vzdialenou hlavnou jednotkou Axis F9114, ktorá snímač napája a spracováva z neho prichádzajúci videosignál.

Odolnosť zariadenia je v oblasti videodohľadu často kľúčová. Preto je rad dohľadových kamier, systémov kontroly prístupu, interkomov a audiosystémov spoločnosti Axis navrhnutý tak, aby odolal širokej škále extrémnych podmienok.

Axis ice hockey camera set up

Kamery použité pri experimente ponúkajú rozlíšenie až Full HD/1080p pri 60 snímkach za sekundu a výnimočne široký uhol záberu 185°. V kombinácii s dobrým výkonom pri slabom osvetlení zachytávajú kamery akciu farebne aj pri teplotách až mínus 40°C.

Carl-Axel Alm pokračuje: „Sme hrdí na to, že sme v tomto experimente mohli ukázať všestrannosť nášho produktu, rovnako ako odolnosť a kvalitu obrazu. Experiment tiež pripravuje pôdu pre potenciálny budúci vývoj a testy kamier v iných náročných prostrediach. Existujú nekonečné možnosti a my sa tešíme, až ich preskúmame.“

Marek Pavlica, Axis Communications
Juraj Redeky, Taktiq Communications

Axis impossible angle.png

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo