Domové pneumatické vákuové výťahy ponúkajú priestorovo a energeticky nenáročné riešenie

Autor PVE apríl 2024 -
Domové pneumatické vákuové výťahy ponúkajú priestorovo a energeticky nenáročné riešenie PVE

Preprava medzi podlažiami rodinného domu či sídla firmy „v bubline“ má viaceré výhody.

Pneumatické vákuové výťahy sú inovatívnou technológiou, ktorá priniesla nový pohľad na to, ako sa môžu v budovách vertikálne prepravovať ľudia a materiály. Tento druh výťahov sa vyznačuje malými nárokmi na priestor, príťažlivým dizajnom a možnosťou inštalácie aj tam, kde by to pre klasický výťah nebolo možné.

Na rozdiel od tradičných káblových a kladkových systémov využívajú domové „vákuové“ výťahy na vertikálny pohyb pneumatický princíp. Tieto výťahy fungujú v priehľadnej valcovej trubici, ktorá je zvyčajne vyrobená z polykarbonátu alebo akrylu. Výkonná vákuová pumpa umiestnená v hornej časti trubice vytvára tlakový rozdiel, ktorý poháňa pohyb kapsuly s cestujúcimi smerom nahor. Klesanie využíva gravitáciu, ktorej pôsobenie umožňujú výpustné ventily.

Dômyselné systémy na pneumatickom princípe zabezpečujú aj správne polohovanie a utesnenie dverí na každom poschodí. Bezpečnosť zariadenia strážia systémy zabraňujúce pádu kabíny a prekročeniu jej hornej aj spodnej krajnej polohy. V prípade výpadku prúdu počas prevádzky kabína pôsobením gravitácie pomaly zostúpi na spodnú úroveň, pričom záložné mechanické brzdy a zámky zostávajú funkčné.

Popredný výrobca týchto výťahov, americká firma PVE, ich dodáva v troch veľkostiach rozlíšených priemerom a nosnosťou od 0,75 m / 159 kg (pre 1 osobu) po 1,31 m / 238 kg (pre 3 osoby).

PVE / SK

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo