Neobmedzená dovolenka sa v brnianskej IT firme osvedčila

Autor KZ marec 2018 -
Neobmedzená dovolenka sa v brnianskej IT firme osvedčila Pixabay

Firma od minulého roku neobmedzuje svojich zamestnancov v dĺžke dovolenky, ktorú si vyberú, pri normálnom plnení ich úloh na projektoch.

Brnianska firma Artin vsadila na dôveru k zamestnancom a tí si nielen splnili všetky svoje pracovné povinnosti na 100 %, ale užívali si v priemere o 30 % viac dovolenky, než na koľko majú nárok zo zákona. Neobmedzená dovolenka sa v minulom roku stala skúšobným benefitom pre zamestnancov firmy, ktorá ich takto chcela motivovať v čase, keď je na trhu nedostatok IT špecialistov. Princíp neobmedzenej dovolenky sa zakladá na dohode s nadriadeným, ktorá je podmienená tým, že nesmie narušiť plynulý priebeh firmy a zamestnanec nebude absentovať na rozbiehajúcich sa projektoch.

Dĺžku dovoleniek teda ponechala firma v réžii zamestnancov a manažment sa spoľahol na ich zodpovednosť k vlastnej práci. A vyplatilo sa to. „Minulý rok nás presvedčil o tom, že stavať firmu na ľuďoch, spoliehať sa na ich zodpovedný a zdravý úsudok dáva zmysel,“ uviedla pracovníčka personálneho oddelenia Andrea Najvárková.

Niektorí ľudia si vybrali aj 40 dní dovolenky, zostali však aj takí, ktorí si nevyčerpali ani 20 dní. „Najčastejšie si ľudia brali dovolenku viac v lete a na Vianoce. Po iné roky už však niektorým na Vianoce žiadna neostala. Možnosť neobmedzenej dovolenky nakoniec využilo viac ako 60 percent zamestnancov,“ uviedla A. Najvárková. Ľudia túto možnosť nezneužívali a nebrali si ju namiesto PN-nky. Podľa Najvárovej majú PN-iek vo všeobecnosti málo a zamestnanci si majú možnosť vybrať na tento účel tri dni voľna.

Firma Artin sa zaoberá vývojom softvéru a asi 80 % práce má na zakázku. Pôsobí aj v zahraničí, predovšetkým na Slovensku, v Rakúsku, Kanade a Írsku. Podporuje napríklad projekt samoriadeného auta s názvom Roboauto. Vznikla v roku 1998 a jej tržby odvtedy rastú; v roku 2016 dosiahli 235 miliónov českých korún.

KZ

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo