„Horské mlieko“ znamená, že kravy sa musia mať dobre

Autor OTS jún 2018 -

A na Slovensku je to tak. Kravy a ovce z fariem a salašov spolupracujúcich so značkou Liptov si užívajú „welfare“ podmienky predpísané Európskou úniou.

Výhľad na Tatry, masáž, prechádzky voňavými lúkami plnými horských bylín, škrabkanie chrbta... Znie to ako príjemný návod na dovolenku a pritom hovoríme o živote kráv a ovečiek, ktorých mlieko smeruje na výrobu syrov, masla a bryndze značky Liptov.

Spokojný život dobytka

Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré dodávajú mlieko výhradne pre výrobky Liptov, sa pasú v horskom prostredí Liptova, Oravy, Spiša a v prípade ovčieho mlieka aj na Gemeri. Pri chove sa s dodržiavajú „welfare“ podmienky, to znamená, že tu vládne pohoda, blaho a komfort. V kravínoch nájdete dokonca aj ventilátory a masážne kefy. Dobytok má veľa pohybu na čerstvom vzduchu, kde spása šťavnatú trávu s hojným zastúpením byliniek. Liptov vsadil na tradičné plemená zvierat, ktoré zvládajú väčšiu námahu pri pohybe po horských pasienkoch. V stádach sú najmä slovenská strakatá (krava), či valaška (ovca).

Čo je horské mlieko

Európska únia vydala nariadenie, ktorým stanovuje podmienky, kedy je možné označiť mlieko ako HORSKÉ. Produkcia takého mlieka je v horskej oblasti, rovnako suroviny a krmivo pochádzajú hlavne z horských oblastí a mlieko sa spracováva v stanovenej nadmorskej výške minimálne 500 m n. m.

Ak k tomu pripočítame ešte aj spokojný život kráv a oviec, môžeme hovoriť skutočne o horskom mlieku, ktoré sa potom používa na výrobu liptovských syrov, parených špecialít, bryndze a masla. Tieto výrobky vďačia za svoju chuť, farbu a vôňu dobrým chovným podmienkam a bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín.

Zloženie mlieka pod lupou

Akreditované laboratória vykonávali sériu testov s cieľom zistiť, čo sa nachádza v horskom mlieku a či obsahuje pesticídy. Slovenské horské mlieko dopadlo veľmi dobre. Obsahuje všetko, čo má obsahovať dobré mlieko, a pozitívne prekvapil zvýšený obsah vitamínu A. Ten prispieva k správnej látkovej premene železa, zachovaniu zdravých slizníc, udržaniu zdravej pokožky, dobrého zraku a podieľa sa na správnom fungovaní imunitného systému. Laboratória vykonávali aj samostatné testovanie horského mlieka na zachytenie vyše 700 pesticídov a ich relevantných rezíduí. A výsledok? Potvrdilo sa, že horské mlieko neobsahuje žiadny z týchto pesticídov.

OTS

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo