Rašiho úrad schválil dotáciu 394 000 € projektu nitrianskej firmy na recyklovanie plastov

Autor ÚPVII jún 2018 -
Rašiho úrad schválil dotáciu 394 000 € projektu nitrianskej firmy na recyklovanie plastov Pixabay

Spoločná, tzv. hybridná dotácia od štátu a technologického holdingu podporí spracovanie plastového odpadu v rámci konceptu Smart City.

Plasty predstavujú obrovskú environmentálnu záťaž a udržateľné narábanie s nimi je významnou súčasťou obehovej ekonomiky. Práve inovatívny projekt na recykláciu plastov získal prvú verejno-súkromnú dotáciu od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a českej spoločnosti Parzlich, s. r. o., člena holdingovej skupiny NWT. Jej poberateľom bude slovenská spoločnosť Envirocare, s. r. o., Nitra.

Signál o environmentálnych prioritách od vicepremiéra pre inovácie

„Prostredníctvom tejto podpory chceme vyslať jasný signál, že máme záujem riešiť problémy s plastovými odpadmi,“ vyhlásil vicepremiér Richard Raši.

Ročne sa vo svete vyprodukuje približne 407 miliónov tón plastových výrobkov. Podľa štúdie OECD s názvom „Improving Markets for Recycled Plastic“ je celosvetová recyklácia plastov  poddimenzovaná, napr. v Európskej únii sa recykluje iba 30 %.

„Preto aj iniciatívou nášho úradu v spolupráci so súkromným sektorom chceme zodpovedne pristupovať k veľkej spoločenskej výzve, ktorú predstavuje ekologická likvidácia plastov, a tak prispieť k plneniu cieľov Európskej stratégie pre plasty v obehovej ekonomike,“ povedal R. Raši. Slovensko by podľa neho malo dosiahnuť stopercentnú recykláciu všetkých obalových plastových materiálov do roku 2030. Vicepremiér chce ďalej podporovať projekty a riešenia zamerané na udržateľné spôsoby nakladania s plastovými odpadmi. „Naše spoločnosti potrebujú dostať šancu vyvinúť inovatívne riešenia v tejto oblasti a presadiť dobré nápady na komerčnú úroveň,“ zdôraznil.

PPP na pomoc slovenským smart cities

ÚPVII vyhlásil spoločne s firmou Parzlich výzvu na podporu experimentálneho vývoja a inovácií v oblasti manažment odpadov koncom marca 2018. Pilotná podpora projektov predstavuje model verejno-súkromného financovania v oblasti experimentálneho vývoja a inovácií pre rozvoj „smart cities“, v ktorom Slovenská republika vyčlenila z vlastných zdrojov milión eur s tým, že druhú značnú časť prostriedkov poskytnú súkromní partneri.

Hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov verejného a súkromného sektora vychádzala pri výbere úspešného príjemcu z odborných posudkov zahraničných hodnotiteľov vyžrebovaných zo zoznamu odborných hodnotiteľov ÚPVII. Zmluva s úspešným žiadateľom – firmou Envirocare – je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv na internete pod číslom 122/2018. Celková zmluvne dohodnutá suma je 394 550 €.

Spoločnosť Parzlich s. r. o., Otrokovice sa zaoberá výrobou extrudovaných hadíc, rúrok a profilov z polymérových materiálov. Jej materská spoločnosť NWT, a. s., Zlín sa radí medzi významné technologické a inovačné firmy v Českej republike a jej víziou je presadzovať nové svetové technológie (New World Technologies).

TS 

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo