Ruská letecká spoločnosť Aeroflot zaregistrovala vlastné plemeno vyhľadávacích psov

Autor PRNewswire december 2018 -
Ruská letecká spoločnosť Aeroflot zaregistrovala vlastné plemeno vyhľadávacích psov Aeroflot

Psy plemena šalajka odhaľujú zbrane a výbušniny na Šeremeteve; vďaka génom pastierskych a divokých predkov dobre znášajú extrémne mrazy aj letné horúčavy.

Aeroflot zaregistroval novú rasu šalajka v Ruskej kynologickej federácii. Je vyšľachtená z krížencov laponských pastierskych psov a turkménskych zlatých šakalov a jej veľkou výhodou je prispôsobivosť pre vysoké aj nízke teploty prostredia. Plemeno, ktoré má v širšom rodokmeni aj foxteriérov, špicov a sibírskych husky, vyšľachtil pre potreby letiskovej bezpečnosti renomovaný ruský biológ Klim Sulimov a donedávna ho označovali najmä názvom „Sulimovov pes“.

Aeroflot 2 sulimov2

Hľadajú výbušniny a vydržia veľa

Tento chovný program začali už v roku 1975 a prvé psy nasadili do služby v roku 2002. Hľadajú najmä výbušniny. V súčasnosti ich má spoločnosť Aeroflot asi päťdesiat, predovšetkým na moskovskom letisku Šeremetevo. „Najlepšou vecou na týchto psoch je ich čuch. Vyňuchajú niektoré výbušniny, ktoré neodhalia prístroje,“ povedal Klim Sulimov pred časom pre BBC. „Kombinujú vlastnosti psov, ktoré v Arktíde pomáhajú pásť soby a vydržia aj mínus 70 stupňov Celzia, a šakalov, ktoré nemajú problém s plus 40. Sú ideálne pre našu krajinu,“ vysvetlil šľachtiteľ.

Oficiálna prezentácia psov sa uskutočnila v decembri 2018 práve na medzinárodnom letisku Šeremetevo za účasti zástupcov aeroliniek, letiska a kynologickej komunity.

K úspešnému pôsobeniu kynologickej služby Aeroflotu prispieva aj špeciálny počítačový systém, pomáhajúci identifikovať hľadané látky ich porovnávaním s pachovými vzorkami. Informácia o zložení látky objavenej cvičeným psom je vďaka tomuto systému presnejšia a rýchlejšie sa dostane k operátorom. 

Aeroflot 3

Pomoc aj pre detskú canisterapiu

V rámci svojho programu spoločenskej zodpovednosti poskytol v tomto roku Aeroflot šalajky aj pre projekt canisterapie na pomoc deťom s autizmom. Jeho kynologické tréningové centrum za týmto účelom nadviazalo partnerstvo s lekárskymi odborníkmi z moskovských centier pre deti so špeciálnymi potrebami.

Šľachtiteľský program Aeroflotu zameraný na „Sulimovovho psa“ získal aj ocenenie Innovation Time Awards 2018 v kategórii biotechnológie a genetického inžinierstva.

Aeroflot 4

O spoločnosti Aeroflot

Aeroflot je najväčšia ruská letecká spoločnosť. S 252 lietadlami prevádzkuje linky do 152 destinácií v 55 krajinách. V roku 2017 prepravila samotná spoločnosť 32,8 milióna cestujúcich, spolu s dcérskymi aerolinkami 50,1 milióna. Je členom globálnej leteckej aliancie SkyTeam; má najmladší letecký park spomedzi spoločností prevádzkujúcich viac ako 100 lietadiel.

PRNewswire

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo