Manifest konviviality: Svet potrebuje družnosť

Autor JF/TC február 2019 -
Manifest konviviality: Svet potrebuje družnosť Pixabay

A Pernod Ricard, svetová dvojka v alkoholických nápojoch, potrebuje, aby ľudia viac chodili do baru. Smajlík. Preto vyzýva: Bavte sa viac so svojimi priateľmi pri poháriku! Buďte konvivialista!

Už dosť nekonečného ťukania do smartfónov a osamoteného pozerania streamovaných seriálov! Treba ísť do baru družiť sa a rozprávať s ľuďmi. To je posolstvo kampane spoločnosti Pernod Ricard, pod ktorú spadá množstvo známych značiek koňaku, vodky, whisky, rumu, likérov aj vína. Spoločnosť podložila svoju novú kampaň obšírnym prieskumom v 11 krajinách, podľa ktorého ľudia vysoko hodnotia priamy medziľudský kontakt a majú pocit, že ho celosvetovo ubúda.

Družnosť a digitálny svet – čo ukázal prieskum

Deväťdesiatjeden percent respondentov celosvetového prieskumu, ktorý pre Pernod Ricard realizovala spoločnosť Opinion Way, je presvedčených, že družnosť – fyzická socializácia – konvivialita – je zdrojom pohody. Avšak podľa 60 % opýtaných sa stupeň konviviality celosvetovo zmenšuje. Je to podľa nich vina – čoho iného – digitálu a sociálnych sietí.

V komunikácii francúzskej nadnárodnej spoločnosti sa pracuje s termínom „convivialité”, ktorý je priamo prevzatý do angličtiny ako „conviviality” a označuje kvalitu vo význame družnosť, socializácia, tiež pohostinnosť, prívetivosť, spoločné veselenie sa. Jednoducho, konvivialita. Človek, ktorý ju produkuje a vyhľadáva, je potom konvivialista. Pernod Ricard v kampani apeluje, aby ľudia viac dbali na túto stránku svojho života, ktorá ho obohacuje o zážitky a pozitívne spomienky a pridáva mu zmysluplnosť. Za týmto účelom zverejnil „manifest“, ktorého podstatnú časť uvádzame.

Manifest: Svet potrebuje družnosť

Veríme, že v našom hyperprepojenom svete sa potrebujeme navzájom viac ako kedykoľvek predtým a že konvivialita je kľúčová. Je to protilátka osamelosti; ponúka autentickosť, ktorá sociálnym médiám chýba.

Stratili sme sa jeden druhému z dohľadu? Ako ľudia cítime inštinktívnu potrebu tráviť čas spoločne. Keďže však technológie zohrávajú čoraz väčšiu úlohu v našom každodennom živote, zdá sa, že strácame túto potrebu zo zreteľa. Možno to je dôvod, prečo sa niekedy cítime osamelí v dave; prečo siahame po našich smartfónoch v momente, keď sa ocitneme sami na verejnom mieste.

Sociálne médiá nám ponúkajú dymové sklo, za ktoré sa môžeme ukryť, a inteligentné telefóny zasa výhovorku na zaneprázdnenosť. Ale čo keby sme častejšie zdvihli zrak a našli si čas deliť sa o autentické chvíle s tými, ktorí sú okolo nás? S cudzími ľuďmi, priateľmi, susedmi a kolegami... Ako ľudia všetci potrebujeme konvivialitu.

Všetci sme konvivialisti. Convivialité – to je tá mágia, to lepidlo, ktoré nás udržiava spolu, umožňuje naplniť našu vrodenú ľudskú potrebu spojiť sa so svojim blížnym. Konvivialita je sila, ktorá nás presahuje, nesie nás, energia, ktorá nás zbližuje. Potrebujeme konvivialitu, pretože je vrodená ľudstvu a je pravým zdrojom šťastia. Keď je celá naša bytosť otvorená spoznávaniu iných a spoločne prežívame družné chvíle (des moments conviviaux), náš život sa stáva oveľa rozjasnenejším a vibrantnejším. V takých chvíľach sa stávame konvivialistami – a to je rola, ktorú by mal prijať každý človek, ak chce mať naplnený a šťastný život.

Konvivialita je pre našu existenciu fundamentálna a spomienky na spoločne strávené chvíle v nás pretrvajú veľmi dlho. Konvivialita, spomienky na družné chvíle nám robia dobre, oslobodzujú nás od každodenných starostí a dávajú zmysel našim životom.

restaurant 690569 1920

O spoločnosti Pernod Ricard

Pernod Ricard je svetové číslo dva v segmente vín a destilátov s konsolidovanými tržbami v objeme 8,987 miliardy eur (za fiškálny rok 2018). Spoločnosť vznikla v roku 1975 zlúčením spoločností Pernod a Ricard, neskôr pribudli akvizície. Pernod Ricard je výrobcom a dodávateľom viacerých top značiek, ako sú vodka Absolut, whiskies Ballantine´s, Chivas Regal, Royal Salute, Glenlivet a Jameson, koňak Martell, rum Havana Club, gin Beefeater, likér Malibu, šampanské Mumm a Perrier-Jouet, rovnako ako vína Jacob´s Creek, Brancott Estate, Campo Viejo a Kenwood. Zamestnáva asi 18 900 ľudí v rámci svojej decentralizovanej organizácie so šiestimi značkovými spoločnosťami a 86 obchodnými firmami etablovanými na jednotlivých trhoch.

Pernod Ricard deklaruje tri základné hodnoty, na ktorých sú založené jeho stratégia a ambície: podnikateľský duch, vzájomná dôvera a silný zmysel pre etiku. Hlási sa k politike trvalo udržateľného rozvoja a podporuje zodpovednú konzumáciu.

JF/TC

Obrázky: Pixabay

Spracované s využitím podkladov Pernod Ricard a www.theconvivialists.com

 

K videu:

„Byť v bare je prosto spôsob, ako sa udržať v kontakte s cestou k relaxu, socializovať sa, vymazať stresujúce myšlienky. Chodím sem rád, pretože viem, že tu uvidím známe tváre,“ hovorí o svojej obľúbenej aktivite Rob z New Yorku. Video je súčasťou série vyprodukovanej ku kampani.

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo