Internet fasád alebo: Keď vám okno vie povedať, ako sa má

Autor Paperlife február 2019 -
Zákazník a servisná firma dostávajú digitálne informácie o cykloch údržby, potrebe náhradných dielov atď. Zákazník a servisná firma dostávajú digitálne informácie o cykloch údržby, potrebe náhradných dielov atď.

IoT a „smart“ prenikli aj do sveta okien, dverí a vonkajších prvkov na budovách, a tak vzniklo IoF. Firma Schüco predstavila na veľtrhu BAU 2019 svoje riešenia.

Pojem internet vecí – Internet of Things, IoT – je všeobecne známy. Inteligentné opláštenie budov spája smart budovy s inteligentnými mestami. Spoločne tak pomáhajú vytvoriť zdravé, komfortné, bezpečné a vzájomne prepojené pracovné aj obytné priestory. V tomto ohľade má fasáda osobitný význam ako spojenie medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Víziou spoločnosti Schüco je zosieťovanie, prepojenie fasády do jedného inteligentného systému práve vďaka „internetu fasád“ – Internet of Façades, IoF.

Spoločnosť Schüco na veľtrhu BAU 2019 v Mníchove (11. – 16. januára) prezentovala riešenia inteligentných prvkov v opláštení budovy. Tieto prvky poskytujú zákazníkovi, dodávateľovi a investorovi informácie, ktoré im pomôžu pri používaní, údržbe a udržiavaní hodnoty stavby. Okná, posuvné systémy a dvere sú čoraz viac „smart“, teda inteligentné.

Hlásenia o poruchách a servisných termínoch

Ak je taká inteligentná jednotka z nejakých dôvodov v stave poruchy alebo jej to hrozí, prípadne má obmedzenú funkcionalitu či vyžaduje servisný zásah, svoj stav dokáže identifikovať a upovedomí používateľa (majiteľa, správcu). Takto môže aj dodávateľ, ktorý zariadenia montoval alebo ich servisuje, rýchlo získať informácie o stave nainštalovaných komponentov, požadovaných náhradných dieloch, protokoloch a certifikátoch a potom zodpovedajúcim spôsobom konať. Šetrí to čas a peniaze a vytvára to tiež nové možnosti služieb od dodávateľov. Zlepšuje to aj parametre environmentálneho vplyvu budov.

Indikácia stavu budovy a systémov

Pre klienta aj investora je, samozrejme, okrem informácií o funkčnosti a cykloch údržby, dôležitá najmä správna prevádzka a starostlivosť o zariadenia. Inteligentná jednotka napríklad indikuje či ju používajú správne alebo príliš intenzívne a poskytuje pokyny pre prevádzku a predchádzanie problémom. Takisto napríklad deteguje príliš vysokú úroveň vlhkosti v budove alebo upozorňuje na poškodenie stavebných častí budovy a navrhuje opatrenia.

O spoločnosti Schüco

Schüco International KG so sídlom v nemeckom Bielefelde vyvíja a dodáva systémové riešenia pre okná, dvere a fasády. Spoločnosť s viac ako 4 900 zamestnancami po celom svete sa usiluje o to, aby bola dnes aj v budúcnosti lídrom odvetvia v oblasti technológií a služieb. Ako špecialista na opláštenie budov ponúka okrem inovatívnych riešení pre rezidenčné a komerčné budovy aj konzultácie a digitálne riešenia pre všetky fázy stavebného projektu – od počiatočnej myšlienky po návrh, výrobu a inštaláciu. So spoločnosťou Schüco spolupracuje 12 000 spracovateľov, developerov, architektov a investorov na celom svete. Pôsobí vo viac ako 80 krajinách a v roku 2017 dosiahla obrat vo výške 1,575 miliardy eur.

Paperlife

Photo3Riešenia pre komfort a dlhšiu životnosť: Zákazník alebo investor dostávajú aj informácie o parametroch ovzdušia v budove.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Energetický manažment domu a domácnosti po novom a lepšie

Firmy vnášajú zdravý životný štýl aj do kancelárií

Pracujete v zdravej budove?

Celox Viničné: slovenský príbeh úspechu pod tlakom globalizácie a v otrasoch kríz

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo