Soft seating – pohodlné sedenie na pracovisku – je trendom, hovorí manažér nábytkárskej firmy

Autor Renata Faltejsková marec 2020 -
Martin Dorotík Martin Dorotík

Podľa Martina Dorotíka, výkonného riaditeľa českého výrobcu stoličiek a kancelárskeho nábytku RIM CZ, zamestnanci ocenia dizajnové prostredie vo svojej organizácii.

Do spoločnosti RIM v Otrokoviciach ste prišli iba nedávno. Čo pre vás bolo úplne nové?

Produkt. Až do chvíle, keď som do RIMu prišiel, mi nenapadlo premýšľať nad tým, na čom denne niekoľko hodín sedím. Prakticky ma sedenie na kancelárskych stoličkách nikdy nebavilo a bolela ma z neho chrbát. Až tu som zistil, že som sedel na stoličkách s továrenským nastavením a že je obrovské množstvo funkcií, ktoré stolička má.

Keď máte dobrú stoličku a viete ju nastaviť, môže byť aj dlhé sedenie veľmi pohodlné. Všetko toto musíme postupne učiť aj našich zákazníkov.

Mení sa teda v tomto ohľade prostredie firiem?

Mení a s ním sa mení aj náš sortiment. V oblasti klasického kancelárskeho sedenia máme obrovskú prax, s ktorou sa teraz púšťame aj do soft seatingu. Ten je obrovským trendom medzi mladými spotrebiteľmi.

Chcú sa pohybovať; nepripadá do úvahy, že by v kancelárii 8 hodín sedeli. Už neocenia plne nastaviteľnú stoličku, ktorá pre nich stráca význam. Chcú pracovať v dizajnovom prostredí, striedať pracovné priestory – a práve tu vedie krátkodobé sedenie.

Ako to v praxi vyzerá?

Pokojne aj 80 % kancelárie dnes môže byť vybavené soft seatingom. Ľudia chcú mať v kancelárii pohodlné sedačky, barpult, barovky, prísedové stoličky, taburetky, polohovateľné stoly, kresielka a klubovky. Toto všetko sú prvky, ktoré sa nemôžu vyhýbať zásadám ergonómie. A v tej sme vďaka kancelárskemu sedeniu silní.

Prišli ste od Baťu, kde ste boli výkonným riaditeľom pre strednú Európu. Je zásadný rozdiel medzi manažovaním obuvníckej firmy a firmy, ktorá sa zaoberá sedením?

Rozdiel je v časovaní. Výroba sedačiek a stoličiek je zdĺhavejší proces, ktorý si vyžaduje oveľa väčšiu technologickú prípravu ako výroba topánok. Bol som zvyknutý každého štvrť roka predstavovať novú kolekciu. Jej prípravu od momentu, keď vznikne dizajn, až po konečný výrobok na pultoch trvá rok.

V prípade stoličiek a sedačiek sú to dva roky, pretože všetky technológie sú náročnejšie. Pri softseatingu a kancelárskych stoličkách sa tento proces, samozrejme, líši, ale tieto výrobky majú slúžiť napríklad desať rokov a to od žiadnej topánky nečakáte.

Máte manažérsky vzor medzi českými firmami?

Asi poviete, že som zaujatý, ale stále vidím obrovský vzor v Tomášovi Baťovi, ktorý dokázal vybudovať niečo, čo už po ňom nikto ďalší nezopakoval. Rad svetových gigantov dnes využíva myšlienky zakladateľa moderného Zlína.

Trebárs to, že vytvára viac, než len pracovný priestor. Vytvára prostredie a sociálne platformy, v ktorých ľudia fungujú. Baťa ľuďom postavil celé mesto a staral sa o všetky zložky ich života.

Dnes firmy premýšľajú, ako motivovať svojich ľudí, aby prišli do práce oddýchnutí, spokojní a mohli ju robiť dobre.

Ako vyzerá vaša práca a aká je deľba úloh s konateľmi firmy?

RIM je podľa mňa firma, ktorá má procesy dobre nastavené. Hlavný dôvod, prečo som tu, je prenesenie časti zodpovednosti z konateľov, Milana Nagya a Rudolfa Fukala, na mňa. Teraz sa nemusia venovať každodennej operatíve, ale viac sa môžu zamýšľať nad víziami a smerovaním.

Na RIMe je skvelé, že majú konateľov, ktorí s firmou žijú. Nemusíte sa zodpovedať boardu niekde v zahraničí, ktorého jediným cieľom sú tučné čierne čísla na konci hospodárskeho roka. S majiteľmi ste v dennom kontakte a je na nich vidieť, že firmu aj produkt milujú. To ma na tom baví.

Renata Faltejsková, Kašpar PR

Mohlo by vás zaujímať:

Vytvorte vo firme pohodové priestory, ľudia budú kreatívnejší

Dizajn českých tvorcov pre slovenskú nábytkársku firmu je nominovaný na české dizajérske ceny

Vyberte miesto svoje pre knihy

Fascinujúca vila Tugendhat a jej sklenená izba

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo