Top 5 slovenských potravín podľa Billy pochádza zo salaša

Autor TS júl 2020 -
Top 5 slovenských potravín podľa Billy pochádza zo salaša Pixabay

Bryndza je top slovenskou potravinou pre takmer tri štvrtiny Slovákov. Majú ju radi pre jej jedinečnosť, výrazne odlišnú chuť (66 %) a zdravotné benefity (25 %).

Podľa prieskumu, ktorý si nechala BILLA vypracovať koncom júna, je ďalej v celkovom rebríčku obľúbených potravín na treťom mieste žinčica. Na druhom mieste Slováci obľubujú pivo, to však, pravda, nemožno označiť za výlučne slovenskú potravinu.

Prvú päťku typických slovenských výrobkov potom uzatvárajú spoločne na piatom mieste oštiepok, parenica a korbáčiky. Ukazuje to, že Slováci sú verní tradičným chutiam.

Pivo a korbáčiky

Podľa prieskumu ľudia tradičné syrové výrobky radi príležitostne kombinujú aj s rôznymi nápojmi. “Oštiepky, parenice alebo korbáčiky si najviac ľudia vychutnáva s pivom, ktoré sa zároveň ocitlo v rebríčku na druhom mieste za bryndzou. Ovčí syr zasa zvyknú zapíjať kyslomliečnymi výrobkami,“ tvrdí Michal Vyšinský z agentúry 2muse, ktorá prieskum realizovala.

„Chceli sme lepšie porozumieť tomu, čo je pre Slovákov stále typická potravina, ako ju konzumujú, pri akých príležitostiach a čo sú ich obľúbené kombinácie,” zdôvodňuje hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová.

Šanca pre gastroturizmus

Toto leto zažívajú slovenské regióny znovuzrodenie. Neistota z vycestovania do zahraničia presvedčila mnoho Slovákov, že prišiel čas objavovať to, čo je doma. Napríklad aj formou gastroturizmu.

Gastroturizmus nie je v našich končinách až taký rozšírený. Slováci s týmto cieľom zvykli cestovať skôr do Talianska, Francúzska, prípadne Španielska. Pritom slovenské salaše a farmy ponúkajú potraviny, ktoré sú srdcovkou väčšiny našincov.

Obdobie dovolenkovej sezóny nahráva Slovákom, aby sa vybrali k zdroju svojich obľúbených chutí, a tak spojili príjemne s užitočným. Napríklad aj návštevou niektorého z mnohých salašov a fariem na Orave či Liptove.

Funkčná prírodná potravina

Najlepší patent prírody, pravá ovčia bryndza, je plná probiotických mliečnych mikroorganizmov, ktoré pôsobia na správne zloženie mikroflóry v našom tele. Dokonca patrí táto potravina z hľadiska množstva probiotík na gram medzi tie vôbec najbohatšie na svete - je to naše pred svetom skryté zlato,“ upozorňuje odborník na výživu MUDr. Boris Bajer.

„V kombinácii s množstvom minerálov, vitamínov a mastných kyselín, ktoré sú tiež potrebné na správne fungovanie organizmu, pomáha v budovaní imunity, v boji s cholesterolom či vysokým tlakom,“ dodáva.

Slovenské špeciality jeme často

Za slovenskými špecialitami netreba vždy chodiť na salaš, možno si vychutnať aj doma. Korbáčiky čas od času robia spoločnosť pri televízore polovici ľudí (49 %) a bryndzu konzumujú bežne ako súčasť pravidelného stravovania viac ako tri štvrtiny (76 %).

Záujem Slovákov o slovenské výrobky je veľký. Až štyria z piatich oceňujú najmä ich chuť a čerstvosť, ale nezabúdajú ani na tradíciu a ich pôvod. Dokonca, v niektorých prípadoch zaváži pôvod výrobku viac ako iné faktory. Aj toto sú zistenia, ktoré dávajú našej kampani Doba slovenská zmysel,“ dopĺňa hovorkyňa spoločnosti BILLA.

„Slovenské výrobky ľudia na predajniach chcú. Takú bryndzu kupuje na salaši len 15 % ľudí. Aj preto u nás zákazníci nájdu 100%-nú ovčiu bryndzu pod privátnou značkou BILLA Premium,” informuje.

O spoločnosti a prieskume

BILLA, s. r. o., ktorá je súčasťou REWE International AG, pôsobí na Slovensku od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov. V súčasnosti ich prevádzkuje viac ako 150 a zamestnáva viac ako 4 500 pracovníkov.

V supermarketoch s priemernou rozlohou 900 m² ponúka BILLA široký sortiment značiek vrátane vlastných aj diskontných. Dominantnými medzi vlastnými značkami sú produkty Clever, výrobky so značkou BILLA, organické produkty BILLA BIO a domáca Slovenská farma.

Prieskum TOP 20 Slovenských potravín vypracovala pre spoločnosť BILLA agentúra 2muse na základe exkluzívneho kvantitatívneho ad-hoc prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 1 005 respondentov. Terénny zber dát prebiehal v rozpätí dátumov 11. až 18. júna 2020.

TS

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Pomôžte Slovensku – jedzte jahňacinu, vyzýva ministerstvo pôdohospodárstva

„Horské mlieko“ znamená, že kravy sa musia mať dobre

Lidl vytvoril modelovú spoluprácu s pestovateľskou skupinou Zeleninárska

Obchodné reťazce slovenských dodávateľov potrebujú, tvrdí Kaufland

Akí zdatní exportéri sú slovenskí poľnohospodári a kam vyvážajú svoje produkty?

Ako a s kým nakupujú Slováci potraviny

Aké kritériá majú spĺňať kvalitné, zdravé a funkčné potraviny

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo