Sedem atraktívnych pikošiek na severovýchode Slovenska

Autor Paper Life júl 2020 -
Bardejovský kat Bardejovský kat Marek Duleba

Bardejov a okolie majú zvláštnosťami opradené atrakcie – „pikošky“, ktoré lákajú turistov.

Socha kata na námestí, skanzen v Bardejovských Kúpeľoch, ulička Johna Lennona či tanky dvoch armád  v Údolí smrti. Sú to pamiatky, ktoré patria k najviac fotografovaným a nevynechá ich žiadny priaznivec tém, ktoré reprezentujú. Spájajú sa s nimi zaujímavé historky, ktoré ich ozvláštňujú a robia atraktívnejšími.

„Takéto body záujmu sú lákadlom pre všetkých turistov a pomáhajú zvyšovať celkovú návštevnosť regiónu. Cez pikošky sa k histórii dostanú aj ľudia, ktorí k nej inak nemajú vzťah. Najviac sa však z takýchto neobyčajností tešia deti. Často sa tieto zaujímavosti stanú až synonymom daného miesta,“ vyzdvihol Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov.

Socha kata v životnej veľkosti

Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova s bronzovou sochou kata, ktorá sa nachádza na Radničnom námestí. Pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna – Martina a Viktora Kutných. Je vysoká 190 cm a je umiestnená pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia.

„Fotografujú sa s ňou jednotlivci i celé zájazdy domácich a zahraničných turistov. Obľúbenou je hlavne póza s hlavou na kláte, pričom si pod sekeru neváhajú kľaknúť pre čo najlepšiu fotografiu mladí i starí turisti,“ vraví R. Jančošek.

Bardejov získal právo meča, výsadu vykonávať popravy, v polovici 14. storočia od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého. Mesto Bardejov bolo v stredoveku povestné svojou prísnou spravodlivosťou. Dôkazy o tom poskytuje Kniha rozsudkov uložená v mestskom archíve. V tých časoch sa v Šariši vravelo: „Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!“

Zachoval sa aj Katov dom z konca 16. storočia. Vo vstupnom renesančnom portáli je umiestnený štít s erbom mesta s iniciálami CB. Dom bol nielen sídlom mestského kata, ale bola tam umiestnená i väznica s útrpnou komorou. Nachádza sa na Veternej ulici.

Bardejovské bašty

Obranu každej bašty zabezpečoval príslušný počet občanov, zvyčajne príslušníkov jedného cechu, ktorým velil jeden člen mestskej rady. Ten opatroval aj kľúče od bašty, v ktorej bolo uložené strelivo a zbrane. Podľa archívnych záznamov mesto Bardejov v roku 1536 malo 480 pušiek, 609 mečov, 89 kuší, 390 kopijí a 160 halapartní.

Bardejov bol vždy dobre vyzbrojený. V meste pracovalo niekoľko výrobcov zbraní a puškárov. Uhorskí panovníci sa často neváhali obrátiť na mesto s prosbou o zbrane, strelivo i dobrých delostrelcov.

Jednou z najznámejších je Hrubá bašta – päťpodlažná bašta s pretiahnutým polkruhovým pôdorysom svojou hmotnosťou vystupuje výrazne do hradobného predpolia. Vybudovaná bola koncom 15. storočia a slúžila ako delová parkanová bašta. Svoje pomenovanie získala podľa hrúbky obvodových múrov, ktorá dosahuje až 3,5 m. Hrubá bašta spolu s objektom zbrojnice bola najúčinnejším a najprogresívnejším prvkom obrany mesta.

Posmievačik na mestskej radnici

Po obvode celej ranorenesančnej radnice v Bardejove sa nachádzajú kamenné plastiky a najkurióznejšou z nich je figúrka chlapca s hlavou medzi nohami a zadkom otočeným do námestia.

Prízemie radnice slúžilo obchodným účelom, na poschodí boli miestnosti slúžiace potrebám mestskej rady a mestskej pokladnice. Na severnej strane pod hodinami je umiestnený erb mesta a na štíte vyniká aj kamenná plastika rytiera Rolanda. Radní páni vchádzali do radnice bočným vchodom z arkiera.

Podľa legendy sochu chlapca vraj vytvoril taliansky majster Alexius, ktorý začal v roku 1505 radnicu stavať. Na jej výstavbu mal určený čas a nemala chýbať ani socha rytiera Rolanda – symbolu mesta – strážiaceho mestské práva a privilégiá. Radnicu majster dostaval, ale keďže vraj viac času trávil v krčme ako na stavbe, Rolandovu sochu už nestihol spraviť. A tak mu radní páni nevyplatili celú dohodnutú odmenu. Majster sa im zato odvďačil soškou chlapca ukazujúceho holý zadok. Umiestnená je na arkieri a otočená smerom k domu, v ktorom býval richtár. 

Ulička Johna Lennona

Obrovský záujem a nadšenie medzi fanúšikmi Beatles vyvolávajú Ulička a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova. Spolu s rodinným domom pripomínajú pamiatku geniálneho hudobníka; sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca.

Na fasáde jeho domu sú trojrozmerné grafiky či kované umelecké diela a v suteréne je galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Už takmer 20 rokov sa tu každý rok 8. decembra koná pietna akcia – spomienkový koncert pri príležitosti Lennonovej tragickej smrti.

rsz 1fotomarekduleba uličkajlennona

Kráľovský apartmán Sisi

Cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, manželka Františka Jozefa I., v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne v roku 1895. V hoteli, ktorý je dnes kúpeľným domom a nesie jej meno – Alžbeta – bol pre ňu vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál.

V rovnakom apartmáne sa môžu ubytovať hostia aj dnes. Je luxusne zariadený, vybavený masívnym talianskym štýlovým nábytkom a momentálne je to top ponuka Bardejovských Kúpeľov, a. s.

Na prízemí vedľa recepcie je ďalší tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami aj obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti a turistom. Spomienková slávnosť na počesť cisárovnej Sisi s názvom Alžbetínsky deň je každoročne jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských kúpeľoch.

apartman Sisi2

Skanzen ľudovej architektúry

Skanzen je umiestnený na okraji Bardejovských Kúpeľov ako Múzeum ľudovej architektúry a je najstarším skanzenom na Slovensku (od roku 1965). Zobrazuje tradičnú dedinu z 19. a prvej polovice 20. storočia. V súčasnosti ju tvorí takmer 30 objektov tradičnej ľudovej architektúry z oblasti horného Šariša a zo severovýchodného Zemplína.

Jeho dominantou sú dva gréckokatolícke drevené kostoly prenesené z obcí Zboj a Mikulášová. Okrem obytných zrubových domov sú v skanzene objekty s technickým zariadením: kováčska vyhňa, sýpka, sušiareň ovocia, studňa a stodoly. Exponátmi veľkej hodnoty sú vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr hnaný vodným pohonom (z 18. stor. a r. 1932) a valcha, ktorá slúžila na spracovanie vlnenej tkaniny do hustého súkna.

V Bardejovských Kúpeľoch je aj Národopisná expozícia umiestnená vo vile Rákoczi. Prezentuje kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z Horného Šariša. Najcennejšími exponátmi sú najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850 a najstarší včelí úľ na Slovensku z roku 1691.

V expozícii venovanej dejinám kúpeľov sú najcennejšími exponátmi ich dobové zábery a pohár, z ktorého pil liečivú vodu ruský cár Alexander. Ten tu bol na návšteve v roku 1821.

Tankový taran v Údolí smrti

Neďaleko Svidníka, medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná, je možné v teréne vidieť rozmiestnenú tankovú techniku z Druhej svetovej vojny znázorňujúcu tankovú rotu Červenej armády v útoku. Návštevníci tu môžu vidieť najmä 8 tankov T-34/85. Pripomínajú ťažké boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali v priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v dňoch 25. – 27. októbra 1944.

Exponáty sú vystavované neďaleko cesty, voľne prístupné, aby návštevníci mali aj na tomto mieste možnosť vzdať úctu padlým vojakom na Dukle. Vstup do Údolia smrti zo smeru od Svidníka už z diaľky označuje známy pamätník – tzv. Taran – dva tanky v priamom kontakte. Sovietsky tank T-34 je symbolicky na vyššom podstavci s hlavňou namierenou na nižšie postavený nemecký tank Panzer IV.

Paper Life

Symbol tankových bojov taran VHUBratislava

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Bardejovské kúpele v septembri: dychovka, pivo, víno, mažoretky

Dokončili slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo

Tanky a múzeum vo Svidníku sú prístupné celoročne

Hotel Alexander je vlajkovou loďou ubytovania a kongresov v Bardejovských kúpeľoch

Prešovský kraj bude lákať na lokality UNESCO a ďalšie kultúrne pamiatky

Krajská organizácia podnecuje v Košičanoch aj cudzincoch chuť urobiť si výlet

Gastronómia severovýchodného Slovenska: Za málo peňazí veľa pochúťok

Vláda obnoví činnosť Slovenskej agentúry pre cestovný ruch

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo