Metaverzum a web 3.0 – nové obzory pre digitálnu ekonomiku a investovanie

Autor Valentin Jakubow, Eliška Krohová máj 2023 -
Metaverzum a web 3.0 – nové obzory pre digitálnu ekonomiku a investovanie Pixabay / Gerd Altmann

Téma metaverza z pohľadu investícií zahŕňa širokú škálu odvetví a aplikácií. Zároveň sa s ďalším vývojom budú objavovať nové možnosti v rôznych oblastiach.

Metaverzum predstavuje ďalšiu fázu priemyselnej revolúcie, ďalší krok vo vývoji internetu – megatrend, ktorý je ešte len v prvých fázach.

Investovanie do metaverza znamená oveľa viac než len sociálne a herné platformy s VR headsetmi. Zahŕňa širokú škálu existujúcich odvetví a sektorov, ktoré môžu pomôcť budovať a osídľovať virtuálne svety a vytvárať prostredie a ekonomiky, ktoré sú skutočne digitálne.

Web 3.0 bude poháňaný strojovým učením, umelou inteligenciou, technológiou blockchain a infraštruktúrou pre edge computing – to všetko je nevyhnutné, ak chceme uvoľniť obrovský potenciál stále viac 3D, real-time a pohlcujúceho metaverza.

Naskočiť na trend včas

„V ranej fáze sa domnievame, že najväčšiu príležitosť majú tí, ktorí sa podieľajú na rozvoji infraštruktúry, ktorá je potrebná na to, aby metaverzum dosiahlo svoj skutočný potenciál. Potom sa budú digitalizovať zážitky a aktíva z reálneho sveta, čo používateľom umožní plynule prechádzať z jedného zážitku do druhého,“ približuje Patrick Garvin, produktový riaditeľ spoločnosti Invesco, ktorá sa zaoberá správou aktív.

„Myslíme si, že je to príliš veľká príležitosť na to, aby ju spoločnosti ignorovali. S klesajúcimi nákladmi a čoraz väčším rozšírením sa objaví masívna príležitosť k rastu. Pritom noví konkurenti budú pravdepodobne schopní využívať rýchlosť rozšírenia, ktorá by mohla v dlhodobom horizonte zničiť celé zdroje príjmov etablovaných hráčov,“ komentuje ďalej P. Garvin.

Okolo tejto témy sa v posledných 12 mesiacoch strhol rozruch, pričom odporcovia naznačovali, že tento koncept si vymysleli veľké technologické spoločnosti, aby odviedli pozornosť investorov od spomaľujúceho sa rastu príjmov a klesajúceho počtu používateľov.

Na koho staviť

Web 3.0 bude pravdepodobne dopĺňať Web 2.0, nie ho nahrádzať, a metaverzum sa bude pohybovať na pomedzí oboch. Ťažko povedať, či uvedenie nových zariadení urýchli jeho prijatie alebo aký katalyzátor môže urýchliť používanie prijatých štandardov. V Invescu však veria, že metaverzum bude schopné pritiahnuť ekonomickú aktivitu v hodnote biliónov dolárov a pravdepodobne donúti podniky znova radikálne prehodnotiť ich digitálne stratégie.

Investícia do metaverza nemusí byť jazdou na horskej dráhe. Invesco je zástancom disciplinovaného prístupu – takého, ktorý rešpektuje ocenenia a fundamenty a neextrapoluje tempo nedávnych pandemických trendov do nekonečna.

„Nedomnievame sa, že je nutné zamerať expozíciu na niekoľko vybraných spoločností a snažiť sa predvídať ‚víťaza‘ teraz v téme, ktorá môže trvať desiatky rokov. Skôr by sme odporúčali hľadať diverzifikovanú expozíciu naprieč subsektormi v etablovaných spoločnostiach s odbornými znalosťami a skúsenosťami s realizáciou, ktoré môžu ťažiť z rastu metaverza,“ vysvetľuje P. Garvin.

Aký veľký je potenciálny trh?

Aj keď už teraz možno pozorovať mimoriadne prípady využitia metaverza, sme ešte len na začiatku jeho vývoja. „Domnievame sa, že ide o niekoľkoročnú investičnú tému, ktorá spočíva vo vybudovaní infraštruktúry potrebnej na to, aby metaverzum dosiahlo svoj skutočný potenciál. V tejto fáze je potrebné najviac investovať a pokročiť v segmentoch výpočtovej techniky, hardvéru, sietí a platforiem hodnotového reťazca metaverza,“ hovorí Patrick Garvin.

So zlepšovaním technológií sa pravdepodobne zvýši rýchlosť rozširovania pre nové spoločnosti, čo povedie k ďalšej disrupcii a pravdepodobne aj k víťazom, o ktorých sme zatiaľ ani nepočuli.

Náklady sa pravdepodobne znížia a miera prijatia pravdepodobne vzrastie. To by to mohlo viesť k explozívnemu rastovému potenciálu, ktorý by mohol do metaverza pritiahnuť obrovskú škálu ekonomických aktivít.

Aký veľký tento trh bude? V jednej oblasti možno pravdepodobne nájsť zhodu, a to, že bude pravdepodobne veľký, s významným potenciálom rastu trhu metaverza. Na presné predpovede je však zatiaľ príliš skoro, veľmi záleží na vašej definícii metaverza.

Očakáva sa, že len komponenty a hardvérové prvky hodnotového reťazca metaverza porastú v budúcom desaťročí ročným tempom 43 %, do roku 2025 dosiahnu približne 300 miliárd USD a do roku 2028 830 miliárd USD. Niektoré odhady predpokladajú, že v budúcom desaťročí pôjde o trh v hodnote bilióna dolárov.

Metaverzum a globálna ekonomika

Iný pohľad na vec je taký, že celosvetový sektor hardvéru, širokopásmového pripojenia a hier mal podľa odhadov v roku 2021 hodnotu približne 2,6 bilióna USD a do roku 2025 sa očakáva jeho rast tempom 7,4 % CAGR.

Investičná spoločnosť Invesco očakáva, že aplikácie špecifické pre metaverzum budú v týchto segmentoch aj naďalej zaujímať podiel na trhu, čo bude pre spoločnosti v týchto oblastiach významným motorom zárobkov.

Za predpokladu, že budú digitalizované ekonomické aktivity, zážitky a tovar v reálnom svete, možno uvažovať o celkovom adresovateľnom trhu ako o veľmi malom, ale rastúcom percente globálneho HDP.

Na tomto základe by stačilo, aby ekosystém metaverza mal iba 1,2%-nú penetráciu globálnej ekonomiky, aby dosiahol veľkosť trhu 1 bilión dolárov. Samotný rozsah prípadov použitia vedie analytikov Invesca k názoru, že to nie je nereálny odhad.

Širší a užší pohľad

Analytici Citibanky odhadujú, že celkový adresovateľný trh (Total addressable market – TAM) metaverza by mohol do roku 2030 dosiahnuť 8 – 13 biliónov dolárov. To vychádza z definície bez ohľadu na zariadenie a predpokladá, že metaverzum predstavuje 30 – 40 % digitálnej ekonomiky, ktorá by sama o sebe mohla do roku 2030 predstavovať 20 – 25 % globálneho HDP.

Ich užšia definícia založená na používateľoch so zariadeniami VR/AR udáva TAM vo výške 1 – 2 bilióny dolárov.

Veľká časť počiatočného rastu príjmov metaverza bude pravdepodobne pochádzať zo Severnej Ameriky, a to vďaka vyššej akceptácii pokročilých technológií, väčšiemu počtu začínajúcich firiem zameraných na metaverzum a zdravému hernému sektoru, ktorý vytvára trhové príležitosti.

Metaverzum ako investičná téma

Čo sa považuje za akcie metaverza? Aby bolo možné investovať do metaverza, musíme sa pokúsiť zúžiť celý trh na to, čo by sme považovali za vhodné investičné univerzum zamerané na zachytenie príležitostí v celom hodnotovom reťazci metaverza (MVC), skôr než čisto na „výnosy z metaverza“.

Metaverzum ako investičná téma zahŕňa širokú škálu odvetví a aplikácií a ponúka príležitosti pre spoločnosti s rôznou trhovou kapitalizáciou. Príležitosti by sa nemali obmedzovať iba na tieto oblasti – ako sa tempo vývoja zrýchľuje, budú sa objavovať nové a zaujímavé možnosti v rôznych oblastiach.

Užitočný spôsob premýšľania o metaverze je rozdeliť súbor príležitostí, ktoré sú k dispozícii. metaverse value chain (MVC) sa člení do siedmich rôznych kategórií.

Prvá fáza budovania pravdepodobne zaznamená najviac príležitosti pre spoločnosti v kategóriách: IT – technika, hardvér, platformy, a siete.

Akonáhle bude infraštruktúra vybudovaná, dôjde k zmene. Nástroje a štandardy sa pravdepodobne stanú dôležitejšími, pretože budú zdrojom protokolov a vyhľadávačov, ktoré budú slúžiť ako štandardy umožňujúce interoperabilitu medzi rôznymi digitálnymi svetmi.

Kto je v hre

Širší záber je nevyhnutný vzhľadom na to, že téma je stále vo veľmi ranom štádiu. Je tiež ťažké prinútiť spoločnosti, aby zverejnili svoju expozíciu voči metaverzu, ale každá spoločnosť, ktorá spĺňa jedno z kritérií, si zaslúži včlenenie do investičného priestoru.

Napríklad spoločnosť TSMC je najväčším výrobcom polovodičov na svete a viac ako 90 % jej celkových príjmov pochádza z výroby polovodičov. Vie sa, že viac ako 80 % týchto polovodičov ide buď do mobilných zariadení, osobných počítačov, spotrebiteľských zariadení, serverov alebo iných výkonných výpočtových segmentov.

Nevie sa však, koľko z toho ide priamo do špecifických aplikácií metaverza – a je nepravdepodobné, že by to vedela aj spoločnosť TSMC.

To isté môžeme povedať o spoločnosti nVidia a jej grafických procesoroch. Pre Invesco sú však tieto spoločnosti úplne jasne v investovateľnom priestore. Podľa jej názoru je konštruktívnejšie zamerať sa na odhad expozície voči metaverse value chain.

V prípade spoločností, ako je Tencent, by definícia MVC pravdepodobne zahŕňala všetky príjmy z hier, sociálnych sietí a cloudu a postupne sa zvyšujúci podiel príjmov z platieb. Všetky tieto segmenty sú kľúčovými súčasťami metaverza a očakávali by sme, že obchodné jednotky spoločnosti Tencent sa budú v nasledujúcich rokoch veľmi výrazne podieľať na rozvoji čínskeho metaverza.

Okrem toho do investičného priestoru možno zahrnúť spoločnosti v segmentoch „Nástroje a štandardy pre interoperabilitu“, „Platby“ a „Obsah, služby a aktíva“. Tie síce nespĺňajú uvedené kritériá, ale preukázateľne a aktívne investujú do produktov a schopností súvisiacich s metaverzom. To nám identifikovať expozíciu voči častiam hodnotového reťazca metaverza, ktoré sú v počiatočnom štádiu vývoja.

Špecializované fondy a výber segmentov

„Aby sme mohli rozumne investovať do metaverza, musíme si vybrať z trhu to, čo by sme považovali za tú najlepšiu investičnú oblasť a zamerať sa na zachytenie príležitostí v celom hodnotovom reťazci metaverza skôr než čisto len na ‚príjmy z metaverza‘,“ hovorí Patrick Garvin. To je aj stratégia rodiny fondov Invesco Metaverse Funds vrátane hedžových.

„Podľa nás metaverzum ako koncept ponúka širokú škálu odvetví a prípadov použitia. Sedem čiastkových segmentov metaverza ukazuje, že existuje mnoho odlišných a vzájomne prepojených odvetví, ktoré pomôžu uľahčiť, vytvoriť alebo ťažiť z rastu virtuálnych svetov. Domnievame sa, že vo všetkých siedmich subsegmentoch existujú zaujímavé príležitosti pre podniky – mimo samotnej platformy,“ dodáva produktový riaditeľ Invesca.

A pokračuje prirovnaním. „Je to podobné, ako keby sme chápali význam a hodnotu krompáčov a lopát v čase zlatej horúčky. V tejto ranej fáze by sme investorom odporučili, aby sa nesústredili na snahu predpovedať ‚víťaza‘ teraz v téme, ktorá môže trvať desiatky rokov. Skôr by sme hľadali diverzifikovanú expozíciu naprieč čiastkovými sektormi v zabehnutých spoločnostiach s odbornými znalosťami a skúsenosťami s realizáciou, ktoré budú ťažiť z metaverza,“ uzatvára Patrick Garvin.

Valentin Jakubow, Invesco Asset Management

Eliška Krohová, Crest Communications

 

Mohlo by vás zaujímať:

Blockchain verzus nehnuteľnosti: Ako veľmi konzervatívny investor chcete byť?

6 tipov na investovanie v roku 2023: netreba sa unáhliť

Ako sa na Slovensku darí investičným fondom?

Milionári vo svete investícií

Celosvetové výdavky na IT v tomto roku podľa Gartnera vzrastú o 2,4 percenta

Hlavné trendy vo svete sietí v roku 2023

Budúcnosť na dosah: Vivo vydalo bielu knihu o 6G službách a technológiách

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo