J&T Arch Investments sa cez BHP Hotels stal spoluvlastníkom luxusného hotela v centre Londýna

Autor Milan Janásik december 2023 -
J&T Arch Investments sa cez BHP Hotels stal spoluvlastníkom luxusného hotela v centre Londýna Hilton Hotels & Resorts

BHP Hotels odkúpil 45-percentný podiel v hoteli The Westminster London – Curio Collection by Hilton.

Päťhviezdičkový hotel so 464 izbami v štvrti Westminster v absolútnom centre britskej metropoly má teraz aj slovenských akcionárov. J&T Arch Investments, fond kvalifikovaných investorov, investoval do fondu BHP Hotels, ktorý odkúpil podiel 45 % v hoteli The Westminster London, Curio Collection by Hilton.

Fond sa tak stal jeho spoluakcionárom popri finančnej skupine PPF a globálnom hotelovom manažérovi Westmont Hospitality Group.

Predpoklady úspešnej transakcie

„Mám radosť, že v súlade s investičnou filozofiou J&T Arch rozširujeme portfólio fondu o ďalšie dlhoročné partnerstvo,“ uviedol k investícii Adam Tomis, člen investičného výboru J&T Arch Investments.

Ďalej vysvetlil: „Branislav Babík, zakladateľ fondu BHP Hotels, sa roky úspešne pohybuje v hotelovom biznise. Na čele skupiny Best Hotel Properties stál aj pri jej najúspešnejšej investícii, teda akvizícii a následnom predaji ikonického hotela InterContinental Praha. Verím, že naša londýnska investícia je v dobrej pozícii na tento úžasný príbeh nadviazať.“

Medzi Big Benom a Tate

Veľký päťhviezdičkový hotel blízko Temže prešiel v rokoch 2019 až 2021 rebrandingom (predtým niesol značku Doubletree by Hilton) a rozsiahlou rekonštrukciou.

Jeho poloha v centrálnej štvrti Westminster znamená, že je v krátkej pešej vzdialenosti od významných pamiatok a turistických atrakcií, ako sú Westminsterské opátstvo, Big Ben alebo len míľu vzdialený Buckinghamský palác. Zo známych verejných stavieb je z neho najbližšie do galérie Tate Britain.

O J&T Arch Investments

Fond je hlavnou investičnou platformou skupiny J&T. Investuje do podnikov, projektov a partnerstiev, ktoré skupina pomáhala v ostatných 25 rokoch vybudovať, a podieľa sa aj na napĺňaní ambícií česko-slovenského kapitálu v Európe a vo svete.

Fond spravuje majetok nielen zakladateľov skupiny J&T, ale aj privátnych a inštitucionálnych investorov. Je obchodovaný na Burze cenných papierov Praha, kde patrí medzi najlikvidnejšie fondové tituly.

Výkonnosť v tomto roku

Fond kvalifikovaných investorov J&T Arch Investments aj v treťom kvartáli tohto roka pokračoval v solídnom raste, keď ku koncu septembra vykázal zhodnotenie vo výške 2,99 % v prípade eurovej triedy investičných akcií, respektíve 3,83 % [1] v prípade korunovej triedy. Za ostatných dvanásť mesiacov si fond pripísal 13,95 % zhodnotenie eurovej triedy investičných akcií, v prípade korunovej rastovej triedy 18,89 %.

Hlavnou príčinou pozitívneho zhodnotenia bola pokračujúca dobrá výkonnosť skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH), predovšetkým jednorazové precenenie jeho sesterskej spoločnosti EP Energy Transition. V menšej miere k nemu prispel aj rast akcií banky Moneta Money Bank.

Milan Janásik, J&T Banka

 

[1] Rozdiel medzi zhodnotením korunových a eurových tried investičných akcií spôsobuje rozdiel medzi úrokovými sadzbami denominovanými v českej korune a v eure a zaisťovacími derivátmi uzatváranými vždy na začiatku štvrťroka.

Westminster London 2Pohľad z hotela Westminster na budovu galérie Tate Britain (s kupolou), rieku Temžu a novú výstavbu na jej južnom brehu (foto: Hilton Hotels & Resorts)

 

Mohlo by vás zaujímať:

J&T sa chystá etablovať v Londýne vo veľkom štýle – stavbou luxusného rezidenčného komplexu

HB Reavis postaví v centre Londýna kancelársku budovu

Nová bratislavská štvrť Eurovea 2 vynikne architektonicky aj technologickou vyspelosťou budov


Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo