Kryptoanarchia – cesta k virtuálnym antištátom

Autor Pavol Lupták máj 2016 -
Kryptoanarchia – cesta k virtuálnym antištátom Pixabay / Gerd Altmann

Decentralizácia spoločnosti a vzostup zdieľanej ekonomiky oslabujú úlohu vlád. Pre kryptoanarchistov ako Pavol Lupták je to dobrá správa; chcú sa ich úplne striasť a emigrovať do digitálneho priestoru.

 

Moje predpovede sú často pravdivé, niekedy som však príliš veľký technooptimista, takže udalosti nastanú neskôr. Napríklad tri roky predtým, ako vznikol Uber, som napísal biznisplán na to, ako by taký systém mohol fungovať, poslal som ho aj niekoľkým svojim kamarátom na Slovensku, ale nemal som dosť energie pustiť sa do toho, takže Uber ma predbehol. Táto moja prezentácia je koncipovaná ako zoznam predpovedí, ktoré sa sčasti už splnili, keďže som ju začal písať už skôr. Týka sa obdobia do roku 2022.

Decentralizácia s garanciou cez blockchain

Uber je v rôznych štátoch prudko regulovaný alebo niekde aj zakázaný. Preto je silný tlak a vznikajú opensourcové decentralizované verzie Uberu, ktorú jednoducho žiadny štátny úradník nedokáže zastaviť. V roku 2016 vznikol v USA nový projekt Arcade.city založený na kompletne decentralizovanej báze na bitcoinovom blockchaine; v praxi to znamená, že to je nevypnuteľné. Takáto platforma de facto umožňuje prevádzkovať akúkoľvek službu, nielen typu „uber“.

Ďalší úžasný koncept je plne decentralizovaný právny systém PAX založený na frameworku Ethereum. V princípe ide o systém umožňujúci vytvárať „smart“ kontrakty – zmluvy na plne decentralizovanej báze na blockchaine. Ak uzavriete „papierovú“ zmluvu s obchodným partnerom, dáte do nej klauzulu o arbitrážnom súde alebo na plnenie tej zmluvy dozerá štátny súd a pod. Keď tu bude produkčná verzia systému PAX, budete môcť všetky svoje zmluvy decentralizovať tam. Potom bude samotná sieť rozhodovať o tom, či sa plnia alebo nie a čo sa má prípadne podniknúť. Bude to teda technicky decentralizovaný mechanizmus a nie štát alebo reálna ľudská inštitúcia.

Všetko sledujúci štát verzus kyberterorizmus

Možno poznáte projekt CALEA II; ide o návrh dosť diktátorského amerického zákona, ktorý hovorí o tom, že ak chcete predávať end-to-end šifrované riešenia, musíte poskytovať zadné vrátka samotnej vláde. O niečo podobné sa snažila aj SIS; my sme proti tomu robili veľké petície a bolo to zamietnuté. Pripomínam, že v nedávnom spore medzi FBI a spoločnosťou Apple newyorský súd rozhodol, že FBI nemá právo nútiť Apple, aby urobil „backdoorovanú“ verziu svojho firmwaru, lebo je to protiústavné.

Hrozba kyberterorizmu bude čím ďalej, tým väčšia. Anonymná hotovosť bude zakázaná vo väčšine západných krajín. Ja si dokonca myslím, že podobne ako sme tu za socializmu mali klasických vekslákov, ktorí stáli na ulici a predávali bony a doláre, tak takáto éra ešte nastane. Budú tu ľudia, ktorí vám predajú kryptomeny tak, aby ste obišli systém, ktorý vás bude kompletne monitorovať.

Dôležitá vec je, že kryptomarkety sa stanú mobilnými. Momentálne, aj napriek tomu, že kryptomarkety aj kryptoanarchia fungujú relatívne dosť dobre, väčšina ľudí si tam nevie nakúpiť bitcoiny, nevie sa tam prihlásiť, nevie používať Tor atď. Tento problém nie je technický, ale je to „usability“ problém. Myslím si, že sa to radikálne zjednoduší; bude jednoduchá mobilná aplikácia typu Uber a pomocou pár kliknutí si dokážete čokoľvek nakúpiť z decentralizovaných kryptomarketov bez toho, aby ste vedeli, ako to technicky funguje.

Je tu aj taká nepríjemná vec. Ešte v roku 1993 istý matematik a tiež kryptoanarchista menom Jim Bell napísal matematickú prácu s názvom Assassination politics. V nej popísal spôsob, ako možno kompletne anonymne decentralizovaným spôsobom zhromaždiť nejakú sumu v kryptomene, zaplatiť ju nájomnému vrahovi – celé to spraviť úplne anonymne bez toho, aby na to niekto prišiel a aby sa čokoľvek odhalilo. Zatiaľ nie je nijaký dôkaz, že sa reálne kryptonástrojmi takto vražda podarila zrealizovať. Myslím si, že implementácia nie je problém... Toto riziko je tiež jedným z dôvodov, prečo sa kriminalizujú ľudia využívajúci kryptomarkety.

Poistenie proti poškodeniu štátom

Predstavte si situáciu: ste otec rodiny, fajčíte marihuanu a za to vám hrozí, že budete odsúdený a skončíte vo väzení. Alebo ste zabudli začipovať svoje zviera, prípadne ste odcestovaný viac ako 30 dní a MZV ste nenahlásili svoju polohu – čo by ste podľa zákona mali. Prosto, máme mnoho nezmyselných zákonov. Preto už čoskoro vznikne „proti-štátne“ poistenie. Na stránke poisťovne na decentralizovanom kryptomarkete vyznačíte v zozname tie zákony, voči ktorým chcete byť poistení, zaplatíte príslušnú sumu v nejakej kryptomene a takto sa normálne poistíte. Dôležité je, aby tá poisťovňa mala vysokú reputáciu. V prípade, ak vám štát uložil pokutu alebo vás chce postaviť pred súd, pošlete šifrovaným spôsobom oskenované doklady o tom poisťovni a tá vám to buď v bitcoinoch uhradí, alebo vám zaplatí právnika.

Tento koncept protištátnych poisťovní je kľúčový v tom, že dokáže ekonomicky znížiť náklady, ktoré momentálne majú všetky služby a produkty ponúkané na kryptomarketoch. Predajca zakázaných vecí do ceny totiž kalkuluje aj riziko. Keď však bude mať k dispozícii decentralizovanú poisťovňu proti štátu, tak dokáže to riziko veľmi efektívne delegovať na poisťovňu. Potom klesnú ceny na kryptomarketoch a pravdepodobne budú nižšie ako produkty, ktoré sa predávajú cez e-shopy. Tam musíte platiť DPH a iné dane, máte náklady, ktoré sa týkajú rôznych štátnych regulácií.

Ľudia teda začnú používať alternatívny kryptosystém nie preto, lebo rešpektujú slobodu, ale preto, lebo tam lacnejšie nakúpia. Takže si myslím, že budú ľudia, ktorí prevádzkujú nody Tor exitov, OpenBazaaru a samotných kryptomarketov, drastickým spôsobom kriminalizovaní. To sa prejavuje už teraz.

Očakávam, že nastane masívna decentralizácia internetu. Decentralizované Nash siete ako funkfeuer či Serval Mesh sú navrhnuté tak, že keď vypnete ľubovoľný uzol alebo peeringové centrum, tak ten trh stále funguje. Myslím si, že mnoho Tor/openbazaarových nodov bude umiestnených buď v „oldschoolových“ krajinách, kde ich legislatíva ešte nezakazuje, alebo vo vzduchu – na anonymných ticho lietajúcich dronoch.

Anonymné transakcie pod tlakom

Bude potrebné riešiť aj anonymné doručovanie fyzickej pošty. V paralelnej polis na rôznych miestach bude zverejnená anonymná poštová schránka, ktorá vám umožní doručovanie fyzickej pošty. Zaplatíte mesačné predplatné a na základe toho ju budete môcť anonymne prijímať. Momentálne je to všade na svete legálne, ale neexistuje praktická implementácia. Tento krok dosť posunie dopredu celú kryptoanarchiu.

Zároveň je veľmi pravdepodobné silné potieranie akýchkoľvek anonymných transakcií. Štát bude argumentovať, že ich zakazuje pre hrozby terorizmu , kriminálnikov, imigrantov atď. To znamená, že akékoľvek transakcie, ktoré spravíte, budú už o pár najbližších rokov vždy jasne identifikované; bude jasné, kto je odosielateľ aj príjemca platby. V princípe štát už anonymné platby zakázal, a to zákazom používania hotovosti – v prípade právnickej osoby sumy nad 5 000 eur, v prípade fyzickej osoby nad 15 000 eur.

V súčasnosti celý finančný offshore, ktorý využívajú veľké korporácie na daňové optimalizácie, používa „fiat peniaze“ a klasické prevody. Už pred nejakým časom však zástupcovia najväčších bankových inštitúcií povedali, že „banking secrecy is obsolete“ – bankové tajomstvo už definitívne prestáva existovať; banky na celom svete si budú navzájom vymieňať informácie – a, samozrejme, aj so štátmi – o disponentoch bankových účtov. Preto je veľmi pravdepodobné, že offshorové firmy prestanú používať fiat peniaze a zmigrujú na kryptomeny.

Peer-to-peer služby bez daní a kontroly

Podobne ako tu teraz máme Uber a Airbnb, vznikne univerzálna sharovacia aplikácia v princípe na akúkoľvek službu. To znamená, že ak máte akýkoľvek problém, napríklad potrebujete vymeniť koleso na aute alebo vymaľovať byt – alebo úplne čokoľvek, dokážete sa tou aplikáciou prepojiť s hocijakým človekom, ktorý dokáže za nejakú cenu po vzájomnej dohode vyriešiť váš problém. Teda vznikne aplikácia, ktorá umožní realizovať end-to-end biznis medzi ľubovoľnými ľuďmi na svete.

Dôležité je, že samotný framework môže byť plne decentralizovaný a ak budú tí ľudia používať kryptomenu, o ich transakcii sa nemá ako dozvedieť štát; nemá teda možnosť do toho intervenovať. To znamená, že sa dostávame do situácie, keď ľudia môžu platiť dane, keď chcú, ale nie preto, lebo musia. Technicky toto nie je problém a myslím si, že do pár rokov to reálne nastane. Toto decentralizované riešenie sa nedá vypnúť; je jedno, či sa vám to páči alebo nie – bude to existovať. Je isté, že samotné štáty začnú mať reálne problémy, pretože stratia kontrolu nad virtuálnym svetom a nad tým, čo sa v ňom deje – keďže to dokáže byť plne anonymné (upozorňujem v tejto súvislosti na knihu Paula Rosenberga A Lodging Of Wayfaring Men).

Štáty v daňovej defenzíve

Keďže si myslím, že štáty stratia kontrolu nad virtuálnym svetom a budú potrebovať príjem, drasticky sa zmení systém vyberania daní. Pretože nebude možné vyberať dane za virtuálne decentralizované služby, výrazne sa zdania veci v reálnom fyzickom svete. Narastie daň z nehnuteľnosti alebo z fyzických obchodov s vecami, ktoré sú postihnuteľné v tomto reálnom svete.

Niektoré krajiny sa rozhodnú „prepnúť“ z klasického daňového modelu na tzv. head tax – ktorú navrhovala už Margaret Thatcherová začiatkom 80. rokov; je to jednotná fixná daň, ktorú platíte prosto na základe toho, že ste človek.

Možno predpokladať, že veľa ľudí sa presťahuje na tzv. seasteading islands – ide o projekt, za ktorým sú ľudia zo Silicon Valley. Bude tam možné experimentovať s rôznymi politickými modelmi, ktoré by mali predstavovať slobodnejšiu alternatívu tých súčasných. V tejto súvislosti je významné, že už v roku 2016 zverejnil Bitnation prvú ústavu pod titulom Decentralized Borderless Voluntary Nation (DBVN) Holocratic Constitution – Holokratická ústava decentralizovaného bezhraničného dobrovoľného národa. Myslím si však, že na „seasteading based“ komunity v Tichom oceáne neskôr zaútočia Spojené štáty alebo iné krajiny.

Kolaps finančného systému, rast kryptosveta

Myslím si, že po roku 2021 môže skolabovať finančný systém, pretože je neudržateľný a bude aj silná konkurencia kryptomien. Centrálne banky majú monopol na vydávanie peňazí a môžu spôsobiť infláciu či hyperinfláciu. Vznikne nejaký nový systém; je otázka, či bude lepší ako ten predošlý. Tento systém bude stopercentne kontrolovaný.

Čo sa určite stane, je silná separácia, resp. segregácia reálneho a kryptoanarchistického sveta (the second realm). Ľudia sa presvedčia, že v kryptosvete môžu mať všetko lacnejšie, vďaka tomu, že do toho neintervenuje štát.

Sociálny kybersystém ako alternatíva k štátu

A dokonca si myslím, že v 20. rokoch skolabuje sociálny systém. Súčasný sociálny systém je totiž pyramídová hra – ak si to tiež nemyslíte, tak neviete, ako funguje.

Veľa ľudí požiada o virtuálne občianstvo napr. Bitnation – čo bude vlastne súkromná firma ponúkajúca sociálne a zdravotné poistenie a podobné veci, ktoré momentálne spravuje štát. Bude tam silná konkurencia, takže tie služby budú podstatne lepšie ako na úrovni štátu.

Pavol Lupták

– bezpečnostný konzultant, majiteľ spoločnosti Nethemba, člen umeleckej skupiny Ztohoven

Pozn.: Článok vznikol na báze príspevku z konferencie Softecon, Bratislava, 2016.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Zdieľanie uber alles: kadiaľ vedie cesta

Nenaplnené sľuby blockchainu

Aké je iHDP Slovenska?

FinTech na Slovensku je prekvapivo silný

Európska únia vo víre digitálnej revolúcie: aké sú ďalšie kroky

GDPR ako nutné zlo – tak to vidia mnohí

Japonský výrobca syntetických diamantov ich chce zabezpečiť blockchainom a prepojiť s kryptomenou

Multimédiá

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo