Na STU v Bratislave vyvíjajú autonómne smart auto

Autor TS jún 2020 -
Minister Andrej Doležal (vľavo) v smart vozidle na Slovakiaringu Minister Andrej Doležal (vľavo) v smart vozidle na Slovakiaringu MDV SR

Systémy využívajúce umelú inteligenciu pri riadení dopravného prostriedku testujú vo fyzických podmienkach reálneho vozidla.

Strojnícka fakulta Slovenskej technickej university v Bratislave sa hrdí, že je prvou fakultou v strednej a východnej Európe, na ktorej sa realizuje vývoj technológií pre smart autonómne vozidlá a dopravné prostriedky. Technológie autonómnej dopravy umožňujúce jazdu vozidla bez vodiča vyvíjajú v spolupráci so spoločnosťami Siemens, XenomatiX a Kyburz.

Systémy integrujúce prvky umelej inteligencie a elektronického ovládania vozidla, tzv. Drive-by-Wire, aplikujú nielen vo virtuálnej simulácii, ale aj v reálnom vozidle.

Malé auto vyvinuté na STU ocenilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR, podľa ktorého ide o „významný pokrok v budovaní tzv. smart mobility“.

Vývoj áut je dôležitý

„Slovensko je svetovou veľmocou v automobilovom priemysle, automobilky však u nás autá montujú. Vývoj prebieha inde. Naším cieľom je posunúť Slovensko o úroveň vyššie tak, aby sa z montážnej dielne stala technologická liaheň so špičkovým výskumom a vývojom,” uviedol v tejto súvislosti minister dopravy Andrej Doležal.

„Toto autonómne vozidlo je dôkazom, že na to máme všetky predpoklady,“ zdôraznil. Minister sa v aute aj odviezol v rámci prezentačnej akcie na okruhu Slovakiaring v Orechovej Potôni.

Pomoc z eurofondov

Podľa ministerstva je inteligentná mobilita základným strategickým cieľom z hľadiska konkurencieschopnosti EÚ voči svetu. Na pôde MDV SR od minulého roka pracuje tím odborníkov, ktorí má za úlohu pripraviť legislatívne zázemie pre technologický pokrok v rámci spoločného projektu s Úradom podpredsedníčky vlády pre informatizáciu a inovácie s dotáciou 6,9 milióna eur z eurofondov.

Smart mobilita zahŕňa okrem vozidiel, ktoré sa samé riadia, aj ďalšie prvky, napríklad systémy zabudované do cestných komunikácií, inteligentné snímače poveternostných podmienok, systémy na komunikáciu medzi vozidlami v premávke navzájom.

Rezort má snahu posilniť v týchto oblastiach spoluprácu medzi súkromným, verejným a akademickým sektorom s cieľom dosiahnuť napredovanie Slovenska.

TS

 

Mohlo by vás zaujímať:

Porsche bude na Slovensku testovať technológie výroby karosérií

Na kongrese MWC predstavili auto, ktoré pochopí, čo mu hovoríte a ukazujete

Umelá inteligencia v autách zvýši bezpečnosť motoristov i cyklistov

Je Slovensko pripravené na nové globálne trendy v automobilovom priemysle?

Nemecký automobilový priemysel potrebuje dohodu o mobilite budúcnosti

Autá budúcnosti inteligentne podporia individuálny životný štýl

Prieskum IBM: Obyvatelia strednej Európy dôverujú umelej inteligencii

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo