Patrik Tkáč prizval do akcionárskej štruktúry 365.bank jej dlhoročného manažéra Andreja Zaťka

Autor OTS máj 2024 -
Andrej Zaťko Andrej Zaťko 365.bank

Súčasný CEO a predseda predstavenstva banky v nej nadobúda prostredníctvom svojej spoločnosti 9,9-percentný podiel.

Po 25 rokoch pôsobenia v rámci J&T Finance Group sa Andrej Zaťko stáva spoluvlastníkom 365.bank, ktorá je pilierom retailového bankovníctva finančnej skupiny.

„J&T pokračuje v stratégii posilňovania vlastníckej štruktúry z radov svojich dlhoročných vrcholových manažérov. Odkúpenie časti akcií 365.bank Andrejom Zaťkom reflektuje vieru vlastníkov a zakladateľov J&T, podobne ako v mnohých iných našich spoločnostiach, že získanie významných akcionárskych podielov je snahou o vyjadrenie hlavnej hodnoty, ktorou je udržateľnosť podnikania,“ povedal CEO J&T Finance Group a spoluzakladateľ J&T Patrik Tkáč.

„Viaceré spoločnosti, ktoré pôvodom vychádzajú z J&T, majú dnes od majoritných, stredne veľkých až po významných minoritných akcionárov svojich top manažérov, ktorí im dali rozlet k samostatnosti,“ objasnil.

Stál za zmenami a rastom banky

Podľa Patrika Tkáča dokázal Andrej Zaťko so svojím tímom po prevzatí riadenia banky dosiahnuť významnú zmenu v jej celkovej orientácii, modernizácii a stabilizácii, čo možno vidieť na dynamike rastu portfólia jej klientov, rozsahu poskytovaných služieb, imidži a tiež vo významných pozitívnych zmenách v ratingu banky.

Uvedeným krokom zároveň dochádza k prerozdeleniu majetkových podielov v 365.bank. Detaily tejto transakcie sú predmetom obchodnej dohody zainteresovaných strán a nebudú bližšie špecifikované.

      Nové zloženie akcionárskej štruktúry:

      J&T Finance Group SE:   88,55 %
      Andrej Zaťko:   9,9 %
      Slovenská pošta:   1,49 %
      Ministerstvo dopravy SR:   0,03 %
      UNIQA Österreich Versicherungen AG:   0,03 %

„Andrej odkúpil podiel v banke na základe presvedčenia o raste tejto finančnej inštitúcie, čo samo o sebe vyjadruje významnú dôveru aj z jeho strany. Veríme, že pod jeho ďalším vedením bude banka lídrom v zákazníckej skúsenosti a v kvalite služieb, ako aj inak kvalitatívne a kvantitatívne definovateľnom duchu a bude naďalej významnou súčasťou finančnej stability J&T Finance Group,“ dodal Patrik Tkáč.

Z riaditeľa spoluvlastníkom

Andrej Zaťko nastúpil do vedenia 365.bank (predtým Poštovej banky) v roku 2015, t. j. dva roky po tom, čo sa majoritným akcionárom stala práve finančná skupina J&T. Banka od tohto momentu začala prechádzať významnými zmenami.

„Vstup J&T Finance Group do Poštovej banky, dnešnej 365.bank, v roku 2013 vnímam ako rozhodujúci míľnik v histórii banky, ako aj mojej doterajšej profesionálnej kariéry,“ uviedol Andrej Zaťko.

Andrej Zaťko začal kariéru vo finančníctve v oblasti podielových fondov a v bankovom sektore sa pohybuje viac ako 25 rokov. Pred 15 rokmi založil a riadil privátne bankovníctvo J&T Banky, zastával viaceré manažérske pozície v Česku a vo Švajčiarsku, neskôr pôsobil ako riaditeľ slovenskej pobočky J&T Banky.

Zvládnutá manažérska výzva

„Potrebu stabilizovať, zmodernizovať a opätovne naštartovať jednu z najvýznamnejších retailových bánk s najširšou obchodnou sieťou na Slovensku a tretím najväčším počtom klientov – fyzických osôb považujem za svoju najväčšiu ľudskú, ale aj manažérsku výzvu,“ konštatoval A. Zaťko.

„O to viac ma teší, že náročná, ale aj nevyhnutná stratégia transformácie banky prináša výsledky. Som rád, že sa na ďalšom raste 365.bank môžem podieľať nielen z pozície CEO, ale aj jej spoluvlastníka,“ zdôraznil

365.bank uzavrela rok 2023 so ziskom takmer 85 miliónov eur, pričom dosiahla zlepšenie takmer v každej položke svojho prevádzkového výsledku. V súlade so svojou stratégiou sa zameriava najmä na retailové bankovníctvo. V rámci neho rástla z pohľadu objemu poskytnutých retailových úverov, ktorý prevýšil úroveň 2,2 miliardy eur, ako aj počtu aktívnych klientov, ktorý narástol o sedem percent.

OTS

 

Mohlo by vás zaujímať:

Slováci tento rok šetria viac, obľuba termínovaných vkladov s dlhšími lehotami narástla

J&T ponúka dlhopisy so šesťpercentným výnosom, spája ich s Energetickým a priemyslovým holdingom

Prieskum: Slováci plánujú v novom roku viac investovať, preferujú podielové fondy

Fio banka spúšťa vlastnú bankomatovú sieť

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo